Gazdaság

Mészárosék újíthatják fel a Magyar Államkincstár pénztártermét, 1,5 milliárd forintért

Faludi Imre / MTVA
Faludi Imre / MTVA

A Magyar Államkincstár székházában található, aládúcolt, hosszú ideje romos állapotban lévő földszinti pénztárcsarnok felújítására a pályázatot a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. még tavaly júniusban írta ki azzal, hogy ha az ajánlati ár több, mint cirka 1,7 milliárd forint (a 10 százalékos tartalékkerettel együtt), akkor azt érvénytelennek nyilvánítják. Magyarul közölték, hogy maximum 1,5 milliárd forint körüli ajánlatot fogadnak be. A megbízás 540 napra, azaz szűk másfél évre szól – ennyi idő alatt kell elvégezni a bontási és építési munkákat, a rekonstrukciót úgy, hogy a pénztárcsarnok alkalmas legyen állampapírok forgalmazására.

Az elbírálásnál legnagyobb súllyal az ajánlati ár esett latba (70 százalék), de számított még a bemutatott szakemberek többlettapasztalata (10-10 százalékban), valamint az, hogy a pályázó a minimális 24 hónapon felül mennyi (maximum 36 hónap) többletjótállást vállalt (10 százalék). Először 2020. július 23. volt az ajánlattételi határidő, amit aztán kitoltak augusztus 6-áig.

Mindössze hárman pályáztak a 1,5 milliárd forintos munkára, de közülük két cég pályázatát érvénytelenítették. Elérhető mérlegadataik szerint éves árbevételük eddig a közelében sem járt a megpályázott munka értékének. Mindkettejüknél indoklást és pótindoklást is bekért a BMSK az ajánlatukkal kapcsolatban. Az Artemis & Sofia Építőipari Kft.-nél az indoklás egy részét üzleti titoknak minősítették, így az elutasítás oka sem derült ki az eredményhirdetésből. A Stabil Konstrukt Kft.-nél az árindoklás és a költségszámítás sem felelt meg a szakmai szabályoknak – például a feltüntetett 2019-es árbevétel nem egyezett a céginformációs adatokkal, és mintha a bérekkel kapcsolatban is alaposan el lettek volna tájolva. Végül aránytalanul alacsony ár miatt zárták ki őket. Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (EKR) feltöltött dokumentum alapján a nyertes

  • a Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. 1,5 milliárd forintos (tartalékkeret nélkül értendő) közös ajánlata lett. A munkák elvégzéséhez öt alvállalkozót fognak igénybe venni.

A Felcsútra bejegyzett Fejér-B.Á.L. Zrt. részvényesei Mészáros Lőrinc (60 szavazat) és gyermekei, fia, ifjabb Mészáros Lőrinc és két lánya, Mészáros Beatrix, illetve Homlok-Mészáros Ágnes (170-170-170  szavazat). Az Opten adatai szerint 2019-ben 17 milliárd forintos árbevételük volt, 2020-ban ezt majdnem megtriplázták, 44,5 milliárdot elérve. Adózott eredményük is hasonló arányban nőtt, 1,5 milliárd forintról 4,2 milliárd forintra. A tavalyi év után 2  milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek Mészárosék.

A Fejér-B.Á.L számos közbeszerzésen volt sikeres, így például ők nyerték el 16,8 milliárd forintért a zánkai Erzsébet-tábor felépítését (a becsült árnál 60 százalékkal drágábban), 5,4 milliárd forintért egy érdi iskola felújítását (1,7 milliárd forinttal drágábban, mint a becsült ár), és 18 milliárd forintért a székesfehérvári belgyógyászati tömb építését.

A partner fővárosi, a Garage Kft. Szabó Zoltán tulajdona, 2019-ben 4,1 milliárd forintos árbevételt könyvelhettek el, tavaly pedig 1 milliárd forinttal többet. Adózott eredményük eközben 324 millió forintról 358 millió forintra emelkedett. Szabó Zoltán a közgázra járt, Varga Mihály pénzügyminiszter szobatársa volt az egyetemen. A cég partnerként szerepel a Pénzügyminisztérium műemléki épületének egyre dráguló felújításában, és a Millenáris újjáépítésében is volt szerepe.

A nyertes ajánlattevőkkel csak akkor kötnek szerződést, ha a kormány dönt a magasépítési beruházás megvalósításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik