Belföld

Újabb másfél milliárd a Pénzügyminisztérium műemléki munkáira

Azt már október óta tudni, hogy  a Pénzügyminisztérium régi-új épületének műemléki helyreállítására a W-G 2018 Konzorciummal kötöttek keretszerződést, amelynek a kormányfő vejével is üzletelő Paár Attila cége, a West Hungária Bau Kft. mellett egy kevésbé ismert építőipari vállalat, a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. a tagja.

Beszámoltunk arról is, hogy a költségek egyre híztak, eredetileg 26 milliárd forintra tervezték a Szentháromság téri épület visszacifrázását, később már 35-38 milliárd forintra lőtték be a költséget.

Az első ütemnél 9,8 milliárd forintos ajánlattal a már említett W-G 2018 Konzorcium nyert. A második ütemet a kiíró PM-TÉR6 Beruházásszervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. 7,2 milliárd forintra taksálta. Úgy tűnik, első ütemből nem egy van, ugyanis most egy újabb első ütemnél hirdették ki, mi a feladat, és nem konzorciumban. A West Hungária Bau Kft. és Garage Kft. nettó 1,388 milliárd forintért fog utólagos épületszigetelést (2208 m2), bontást (7389,6 m2), szakági építési munkát. Az eljárás közvetlen megrendelés volt a keretmegállapodás alapján, így értékelésre nem került sor.

2017-ben majdnem duplázta a forgalmát a West Hungária Bau Kft. Paár Attila azóta vált igazán ismertté, hogy egyik cége kivásárolta Tiborcz István érdekeltségét a közvilágítás-szerelésben bajnok, az uniós csalás elleni hivatal érdeklődését is felkeltő Elios Zrt.-ből. A G7 által 3 milliárd forintra becsült szívesség után is dőltek az állami megrendelések a WHB-csoporthoz, például a ZÁÉV Zrt.-vel együtt befutott egy 200 milliárd forintos gigantenderen, amit uniós forrásból finanszírozott energetikai korszerűsítésekre írtak ki. De részesei voltak az ennél is nagyobb értékű, nem mellesleg a miniszterelnök által személyesen felügyelt Puskás Stadion építésének is.

A Garage Ingatlanfejlesztő Kft. Szabó Zoltán és felesége érdekeltsége, amely 2017-ben bő egymilliárd forint árbevételt mutatott ki. A cég korábban is dolgozott már párban a West Hungária Bauval, a Millenáris-park kivitelezését nyerték el 10,6 milliárd forintos ajánlattal.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik