Gazdaság

Közel 16 milliárdos osztalékot fizetett az ős Mészáros-cég

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI
De a cégcsoport több régi eleme sem teljesített rosszul.

Nagyon jól sikerült a 2020-as év a Mészáros és Mészáros Kft.-nek, tavaly ugyanis 15,5 milliárd forintos adózott eredményt értek el. Mészáros Lőrinc felcsúti multimilliárdos egyik legrégibb cége 113 milliárd forintos árbevétellel büszkélkedhet, ami számottevő emelkedés a 2019-es, 87 milliárdos forgalomhoz képest.

A nyereséget az utolsó fillérig kiveszik, és még az eredménytartalékból is megtoldják, így összesen 15,7 milliárd forint osztalékot fizetnek ki a tagoknak.

A Fejér B.Á.L., amelyben Mészáros gyerekei – Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc egyaránt 170 szavazattal rendelkeznek, míg édesapjuk 60 szavazattal –, viszonylag szerényebb, 2 milliárd forintos osztalék kifizetéséről döntött. A vállalkozás 4,3 milliárd forintos adózott eredményre tett szert tavaly, a nettó árbevétele pedig 44,5 milliárd forint volt, ami közel 27 milliárd forintos növekedés 2019-hez képest.

A Mészáros-féle agrárérdekeltségeket kezdetben összefogó Búzakalász 66 Kft.-nél, de az Aranykorona Zrt.-nél sem lehetett panasz a nettó árbevételre. Előbbi 1,3 milliárd forintról számolt be, igaz, ez 300 millió forinttal kevesebb, mint 2019-ben. Utóbbi 2,2 milliárd forintos árbevételt könyvelt el 10,9 millió forint adózott eredmény mellett. A Búzakalász adózott eredménye 15 millió forint volt, ezt teljes egészében betették az eredménytartalékba és nem fizettek osztalékot. Az Aranykorona viszont fizetett 10 millió forint osztalékot, és nagyjából ugyanekkora összeget betett az eredménytartalékba is.

Mindkét cég – a Mészáros-birodalom többi mezőgazdasági érdekeltségével együtt – a Talentis Agro Zrt. alá tartozik, amelyben 99,42 százalékos tulajdonos Mészáros Lőrinc, és 0,48 százalékos a Talentis Group. A 22 leányvállalattal rendelkező Talentis Agro nem fizetett osztalékot, annak ellenére, hogy 1,2 milliárdos nettó árbevétele 461 millióval volt több a 2019-es adatnál. Így az 542 millió forintos adózott eredményt egy az egyben betették az eredménytartalékba.

A befektetéseket összefogó Talentis Group, amelynek egyetlen részvényese Mészáros, 6,6 milliárd forintos adózott eredményről adott számot, amit szintén az eredménytartalékba helyeztek. Osztalékot nem fizetett.

A Mészáros-birodalom vasútépítő cége, az R-Kord ugyancsak nem panaszkodhat 2020-ra, tekintettel arra, hogy 3,3 milliárd forintos adózott eredménye keletkezett, 35,4 milliárd forint árbevétel mellett, ez a társaság azonban nem fukarkodott:

egy áprilisi döntés értelmében 3 és fél milliárd forintot kifizettek osztalékként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik