Gazdaság

Orbán az egygyermekes, átlagos keresetű szülőket támogatná meg a választási évben nagyobb összeggel

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Másfél millió dolgozónak összesen 550-580 milliárd forintos adóvisszafizetést ígért be Orbán Viktor miniszterelnök, ismertetve, hogy mire számíthatnak a járvány okozta válságtól meggyötört családok. Ha sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP-növekedést, akkor azt javasolja a kormánynak, hogy a gyermeket nevelő szülőknek 2022 év elején adják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót.

A kormányfő hangsúlyozta: a leggazdagabbaknak erre nincs szükségük, tehát az átlagjövedelemnél kellene húzni egy határt, és az ez alatt befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek visszaadni.

Magyarul szja-mentessé tennék átlagkereset alatt minden szülő bérét az utólagos visszatérítéssel.

Nagy Márton miniszterelnöki főtanácsadó még aznap kifejtette, hogy körülbelül 1,1 millió családról van szó, de mivel mindkét szülő visszakaphatja az szja-t, így 1,5 millió lehet a kedvezményezettek száma.

Csakhogy vannak szülők, akik már eddig sem fizettek szja-t – ha jól értjük, őket nem akarják a koronavírus miatt kompenzálni, csak azokat a szülőket, akik keresnek annyit, hogy eddig sem nullázta le az szja-jukat a családi kedvezmény.

Nagy Márton közlése alapján legfeljebb 800 ezer forintot kaphatnak vissza az érintettek. Azt is mondta, hogy maximum 1,6 millió forint lehet az adóvisszafizetés egy kétkeresős család esetében – szerintünk ez akkor lehetséges, ha év közben nem érvényesítették a családi kedvezményt a szülők. A miniszterelnöki főtanácsadó arra is kitért, hogy mivel mintegy 600 milliárd forintba kerül a csomag, és 1,5 millió keresőről van szó,

fejenként átlagosan 400 ezer forint lehet az adóvisszatérítés.

Megnéztük, mennyit jelenthet egy-egy családnak ez, gyerekszámtól és keresettől függően.

Van rá esély, hogy megvalósuljon Orbán terve

Az EU Magyarországra idén 4 százalékos növekedést vár, a Pénzügyminisztérium a költségvetésben eredetileg 4,8 százalékos bővüléssel számolt, amit aztán 4,3 százalékra módosítottak. Az első negyedéves kedvező adat alapján azonban az elemzők már a 7 százalék feletti éves növekedést sem tartják elképzelhetetlennek. Utóbbi alapján teljesülhet a feltételül szabott 5,5 százalék.

A következő támpont, hogy egyáltalán mennyi szja-t fizetnek a gyerekesek a családi adó- és járulékkedvezmény mellett, vagyis mennyit nyerhetnek, ha visszatérítik nekik az idei évre befizetett adójukat. A családi kedvezmény jelenleg egy gyermeknél havi 10 ezer forint lehet, két gyermeknél kétszer 20 ezer forint, három és több gyermeknél pedig 33 ezer forint gyermekenként. Fontos még, hogy a családi kedvezményt az szja-ból és a járulékból is érvényesíteni lehet, viszont a miniszterelnök javaslata alapján csak a kedvezménnyel le nem fedett szja-t kapnák vissza a családok.

Orbán Viktor azt mondta, átlagbér alatt élne a lehetőség – a KSH legutóbbi jelentése szerint márciusban bruttó 435 200 forint volt az átlagkereset. Megnéztük még minimálbérre (bruttó 167 400 forint), és havi bruttó 300 ezer forintra, mennyi szja-t fizetnek most a családok, attól függően, hogy hány gyerekük van, illetve egy vagy két szülő tudja-e igénybe venni a családi adókedvezményt.

A számítások alapján az rajzolódott ki, hogy minél közelebb van a szülő keresete az átlagkeresethez, és minél kevesebb gyereke van, annál több a megfizetett szja-ja, ergo annál többet kaphat vissza egy összegben 2022-ben.

Egy egyszülős család maximum 660 ezer forintot nyerhet

Csak a családi kedvezménnyel számolva egy éppen az átlagbér alatt kereső egygyermekes szülő az idén több mint 660 ezer forint szja-t fizet, így jövőre ennyit kaphat vissza az idei adóbefizetése után. Viszont ha két kedvezményre jogosító gyermeke van, akkor már csak bő 303 ezer forint lehet az szja-visszatérítés neki. Mivel három gyerek esetén eleve nem volt fizetendő szja-ja, így nem is kapna vissza adót 2022-ben.

300 ezer forintos kereset és egy gyermek mellett 420 ezer forint befizetett adó járhat vissza a szülőnek jövőre, két gyermek mellett azonban már csak 60 ezer forint. Háromgyerekesként nem fizetett adót, így vissza sem járna neki szja 2022-ben.

Ha minimálbéres az egyedülálló egygyermekes szülő, neki kicsivel több mint 181 ezer forintnyi lehet az idén befizetett szja, ám ha ennyi pénzből két vagy három gyermeket nevel, akkor az idén nem fizet szja-t, így vissza sem kap adót jövőre.

Kétszülős családnál majdnem 1,5 millió forint lehet a visszakapható szja

Mivel a miniszterelnök szülőkről beszélt, úgy értelmeztük, hogy ha két szülő neveli a gyerekeket, akkor mindkét szülő visszakaphatja az szja-t. Nehezebb azonban számolni a kétszülős családokkal, mert a különböző keresetű szülők meg is oszthatják egymás között a családi kedvezményt. Példáinkban egyszerűsítettünk, annyiban, hogy mindkét szülőnek egyforma fizetést „adtunk”. És azt vettük alapul, hogy az egyik szülő a lehető legtöbb adó- és járulékkedvezményt érvényesíti, hogy minimalizálja a béréből a levonásokat, a másiknak pedig gyerekszámtól függően marad több-kevesebb levonása.

Ezekkel a feltételekkel (és szintén csak családi adókedvezménnyel számolva) az egygyerekes minimálbéres szülők több mint 482 ezer forint, két gyermek esetén pedig bő 301 ezer forint adót kaphatnak vissza. (Három gyerek mellett egyikük sem fizet most szja-t, így visszatérítés sem járna nekik 2022-ben.)

Amennyiben a szülők bruttója havi 300 ezer forint, akkor egy gyermekre 960 ezer forint idén befizetett adót kaphatnak vissza egy összegben jövőre, két gyermek esetén 600 ezer forint, három gyermek esetén pedig 540 ezer forint szja-t adnának vissza nekik.

Ha mindkét szülő átlagkereset alatt hajszállal visz haza, akkor három gyermek esetén 780 ezer forintot meghaladó lehet az a most befizetett adó, amit visszakaphatnak jövőre, két gyermek esetén 1 millió forint feletti összeg, egy gyermek esetén pedig több mint 1,4 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik