Gazdaság koronavírus

Elúszott a járvánnyal az egy számjegyű szja esélye

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

Nem valószínű, hogy a költségvetésben lenne arra mozgástér, hogy a 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja) kulcsát csökkentsék, ez ebben a ciklusban szinte biztos, hogy nem várható – válaszolta a Világgazdaságnak  a Vámos-Nagy Ernst and Young Ügyvédi Iroda adójogásza arra a kérdésre, hogy mikor valósulhat meg ez a kormányzati célkitűzés.

Bajusz Dániel úgy látja, hogy a mentességek, illetve kedvezmények rendszere (családi adókedvezmény, az első házasulók, négygyermekes anyák adókedvezménye, 25 év alattiak tervezett adómentessége az átlagkeresetig) jelenleg is kiterjedt, és ennek megváltoztatására egyelőre nem mutatkozik valós szándék. Hozzátette, magasabb adókulcs esetén van létjogosultsága a különböző mentességek bonyolult rendszerének, alacsonyabb kulcs esetén viszont erre már nincs szükség.

A szakértő arra is kitért, hogy 2020-ban a költségvetési deficit az előirányzott 391 milliárd forint helyett 5548,6 milliárd forint, a GDP 9 százaléka lett. Szerinte ezért sem látható egyelőre olyan fiskális mozgástér, amely az adókulcs mérséklését lehetővé tenné, különösen, mivel a járvány utáni gazdasági kilábalás is bizonytalan.

Orbán Viktor nyolc évvel ezelőtt is beszélt már az egy számjegyű szja-ról:

Kapcsolódó
orbán japánban (orbán viktor)
Orbán egy számjegyű szja-t akar
A miniszterelnök szerint a jövedelemadó úgy ahogy van, rossz dolog, A kormányfő Japánban beszélt a magyar adórendszerről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik