Gazdaság

Mintegy félmillió fiatalt érinthet az szja-mentesség jövőre

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Mint ismert, a jövő évtől a 25 év alatt munkába állóknak nem kell majd megfizetniük a 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja), csak a társadalombiztosítási járulékokat.

A 2022 első napjától életbelépő, a 25 év alattiak szja-mentességével kapcsolatban korábban nagyságrendileg 280 ezer érintettről lehetett olvasni. Ez a KSH korcsoport szerinti foglalkoztatottsági adataiból származik, ami az éves átlagos foglalkoztatottságot méri. Ugyanakkor a NAV 2019-es évre vonatkozó bevallási adatai szerint, 460 ezer fiatalt érint majd a változás – hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató Zrt.-re hivatkozva a Napi.hu.

A jókora eltérés egyik oka, hogy a 25 év alattiak jelentős része idénymunkásként vagy időszakosan dolgozik, így csak részlegesen kerülnek be a KSH statisztikáiba. Ez azonban azt is jelenti, hogy ezeknek a fiataloknak csak időszakosan nyújthat segítséget a kedvezmény.

Ennyit jelenthet havonta

A NAV adatai alapján a 25 év alattiak átlagosan havi bruttó 127 (nettó 84,5) ezer forintot kerestek, mivel a korosztályra jellemző alkalmi munkások lefelé húzzák az átlagot. Ez azt jelenti, hogy

  • egy 25 év alatti átlagosan havi nettó 19 ezer forint többletbevételhez juthat a kedvezmény bevezetésével.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott 25 év alattiak várható keresetemelkedése kapcsán jó alapot ad a közmunkás- és minimálbéren, valamint a garantált bérminimumom és az átlagbéren keresők összehasonlítása. Ez alapján a fiatalok közül

  • a közmunkás bért keresők havi 12,2 ezer forinttal,
  • a minimálbért keresők havi 24,2 ezer forinttal,
  • a garantált bérminimumot keresők havi 31,6 ezer forinttal,
  • az átlagbéren foglalkoztatottak pedig havi 58,6 ezer forinttal többet vihetnek haza 2022-től – írták a kutatók.

A kedvezmény súlyát mérsékli, hogy a gyermekes fiatalok (27 ezren) a gyermekkedvezményt már érvényesítik az szja-ban, sőt 6,8 ezer fő már a járulékokból is levonhat.

Azt is írják, hogy a munkáltatótól is függ, végül is jelent-e majd többletkeresetet az szja-mentesség a fiataloknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik