Üzleti tippek

Megéri mielőbb nyilatkozni az adókedvezményekről

Faludi Imre / MTVA / Bizományosi
Faludi Imre / MTVA / Bizományosi
Célszerű már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni az adókedvezményekről, így a munkáltatók már a januári fizetésben is figyelembe veszik ezeket a munkavállalóknak járó kedvezményeket – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek – tette hozzá Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium immár negyedik éve tart tájékoztatási akcióprogramot.

A januári bérszámfejtési, illetve nyilatkozat-átadási határidőt lekésve, a januári adókedvezmény összege legkorábban 2022-ben az szja-bevallásban kérhető vissza. Ám így az adóhivatal által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni, vagyis az időben leadott nyilatkozat nemcsak magasabb januári nettó bért, hanem kevesebb adminisztrációt is jelent – összegezte az államtitkár.

Kapcsolódó
Megszűnt az illeték: ingyenes lett egy sor közigazgatási ügy intézése
Évi ötmilliárd forint marad az adófizetőknél.

A kormány több, az Európai Unióban is egyedülálló adókedvezményt biztosít a családoknak, a lakosságnak – emelte ki Izer Norbert. Ilyen, nemzetközi szinten is példaértékű az első házasok kedvezménye, amely 24 hónapon keresztül havi ötezer forint adómegtakarítást jelent.

A családi kedvezménnyel pedig az egy gyermeket nevelőknél 10 ezer, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 ezer, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 ezer forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába.

Januárban havi 8050 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, valamint azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

Az államtitkár kitért a 2020. január 1-én debütált, a négy- vagy többgyermekes anyák kedvezményére is, amelynek révén az érintettek mentesülnek a személyi jövedelemadó alól. A koronavírus-válság ellenére jelentősen nőtt az igénybe vevők száma: míg tavaly januárban 38 ezer legalább négygyermekes anya élt ezzel a lehetőséggel, addig novemberben már 46 ezer. A négy vagy több gyermeket nevelő anyák 11 hónap alatt összességében 17,6 milliárd forinttal többet vihettek haza.

Az adóelőleg-nyilatkozatok kitöltését jelentősen megkönnyíti az adóhivatal alkalmazása, az úgynevezett ONYA. A nyomtatványkitöltő alkalmazással az adóelőleg-nyilatkozat online is kitölthető.

A beérkezett nyilatkozatokat az adóhivatal automatikusan továbbítja az abban megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek, így nincs szükség a többi között nyomtatásra és irattárolásra sem – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik