Gazdaság

Mészáros veje körül is potyognak a milliárdok, svájci adóparadicsomba is juthat belőlük

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

Nemcsak Mészáros Lőrinc, gyermekei, volt felesége, menyasszonya és öccse sikeres az üzleti életben, hanem veje, Homlok Zsolt is. Homlok 2017-ben vette feleségül Mészáros Ágnest, ebben az évben meglódult a hozzá köthető, pályakarbantartással és felsővezeték építéssel foglalkozó Vasútvill szekere, amelyből ekkor már 1,8 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el.

Homlok Zsolt a Vasútvill. Kft. látható tulajdonosai között nincs jelen, viszont 2019 júniusa óta felügyelőbizottsági tag a cégben Homlok-Mészáros Ágnes. A kacifántos fogalmazás oka az, hogy bár a Vasútvill egy ízig-vérig magyar cégnek tűnhet, tulajdonosa valójában egy prágai vállalkozás, amelyről elsőként írtuk meg, hogy részben Homlok Zsolt tulajdona. A prágai cég azóta Svájc egyik kedvező adózásáról és diszkrét cégadat-kezeléséről ismert kantonja, Zug felé mozdult. Ugyan a cseh cég ügyvezetője még mindig Mészáros veje, a tulajdonos már a svájci Rafinanz Promotion AG, amely internetes adatbázisok szerint egy olyan címen működik, ahol csaknem száz másik aktív vállalkozás székhelye van. Gyaníthatóan tehát székhelyszolgáltatóról lehet szó.

A Rafinanz Promotion AG székhelye egy plázában:

A Vasútvillhez a titokzatos tulajdonos ellenére jó ütemben érkeztek az állami megrendelések, bár azt, hogy ez kit gazdagít, a svájci adóparadicsom homálya fedi. A Vasútvill Kft. a tavalyi évre vonatkozó mérlege szerint 12 milliárd 388 millió forintos értékesítés mellett 1 milliárd 568 millió forintos adózott eredményt könyvelhettek el. Osztalékfizetésről nem szól a leadott mérleg, a kiegészítő mellékletben feltüntetettek szerint viszont

tavaly több mint 2 milliárd 211 millió forint osztalékot fizettek a megelőző év nyereségéből. Az adóparadicsom sajátosságai miatt azt nem tudjuk, hogy pontosan kinek. 

A világot sújtó koronavírus-járvány és az azt kísérő gazdasági visszaesés ellenére nem muzsikált rosszul Homlokék családi cége, a Homlok Építő Zrt. sem, Míg 2019-et 4,8 milliárd forintos forgalom mellett 482,7 millió forintos adózott eredménnyel zárták, 2020-ban felülmúlták önmagukat, 7 milliárd 531 millió forintos nettó értékesítés mellett 687,8 millió forintos adózott eredményt könyvelhettek el. A profitból 300 millió forint osztalékot hagytak jóvá. Homlokék tavaly 250 millió forintot vettek ki osztalékként, éppen annyit, mint egy évvel korábban.

A Homlok Építő Zrt. tavaly decemberben szállt be a főtevékenysége szerint szaképítéssel foglalkozó Shop Assistant Kft.-be, majd idén februárban az egész céget megszerezték. Ez a cég tavaly 1 milliárd 269 millió forintos forgalom és 284,3 milliós nyereség mellett 100 millió forint osztalékról szóló döntést szignózott Homlok Zsolt.

Homlok Zsoltról legutóbb akkor írtunk, amikor kiderült, hogy egy közbeszerzésért apósával kellett megküzdenie:

Kapcsolódó
Egymás ellen versenyzett Mészáros Lőrinc és a veje
A Mészáros család egyik tagja nyert. A másik előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik