Gazdaság

Százmilliós támogatásokkal segíti az állam Mészáros rokonságát és Orbán páholytársát

Négy körben összesen 25 milliárd forintos keretből támogatott Magyarországon működő építőipari vállakozásokat a kormány 2018-ban és 2019-ben. A legszerencsésebbekről nehéz elképzelni, hogy másképpen ne tudnának fejleszteni, hiszen állami megrendelések, illetve NER-es kapcsolatok segítik boldogulásukat.

Számos kormányközeli vállalkozás kapott százmilliós, vissza nem térítendő állami támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. A kiválasztottak között ott van a többi között Mészáros Lőrinc vejének cége, illetve Orbán Viktor páholytársánának, Végh Gábornak a vállalkozása is – tudta meg a 24.hu.

2018-ban hirdették meg Az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatási programot 8 milliárd forintos kerettel. Az összeget a kormány még abban az évben megduplázta (a rendkívüli intézkedésekre szolgáló tartalék terhére), így csak tavalyelőtt 16 milliárd forintos keretből szórták a támogatást az építőipari cégeknek. 2019-ben a program folytatódott, 9 milliárd forintos kerettel. Pályázatokat Magyarországon működő építőipari kis- és középvállakozások nyújthattak be, a minisztérium a pályázat lebonyolítását az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-re bízta.

A kormány célkitűzése az építőipari ágazat fenntartható, modern technológián alapuló fejlődésének támogatása annak érdekében, hogy a hazai ipar meghatározó ágazata eleget tudjon tenni a növekvő volumenű megrendelői igényeknek

– írta a szervezet a program létjogosultságáról, amelynek részeként szép számmal kaptak ingyenpénzt közpénzes megrendeléseken gyarapodó cégek is.

  • 859,7 millió forintos össztámogatásával a program abszolút nyertese az Aquaplus Kútfúró Kft. lett, amelynek többségi tulajdonosa korábban Bánki Erik fideszes képviselővel üzletelt. És nem csak vele: György Zoltánnak az Átlátszó szerint Tiborcz Istvánék kikötővásárlásához is köze volt. A cég számos fideszes önkormányzatnak épített fürdőket, például Siklósnak, amely komolyan el is adósodott a milliárdos beruházás miatt.
  • Sikeresen pályázott Mészáros Lőrinc vejének cége, a Homlok Építő Zrt., amely összesen 224,5 millió forintnyi állami segítséget kapott. Nehéz elképzelni, hogy enélkül ne tudnának fejleszteni: Homlok Zsolt cégei 2018-ban összesen 4,1 milliárdos profitot termeltek.
  • A szerencsés kiválasztottak közé került a Pharos 95 Kft.: a Felcsúton is telephelyet működtető vállalkozás tulajdonosa, Végh Gábor egész alakos Puskás Ferenc-szobrot adományozott a felcsúti akadémiának, és feltűnik a miniszterelnökkel együtt a VIP-páholyban is. Ezúttal 121,6 millió forintnak örülhetett.
  • Győztesként futott be egy egészen friss Mészáros-szerzemény, a Gerecse-Plusz Kft. is. Megítélték neki a 228 millió forintnyi állami támogatást, majd néhány hónapra rá megvásárolta a kft.-t a Mészáros család Fejér B.Á.L. nevű cége.
  • Több mint 436 millió forintnak örülhet a Garage Kft., amely a Tiborcz-körben emlegetett West Hungária Bau (WHB) Kft.-vel kapott meg egy 10,6 milliárdos munkát a Millenárisnál, 3 milliárdért pedig egyházi iskolát épít Fehérgyarmaton. A cég tulajdonosait a Népszava Tombor Andrással, Habony Árpád hitelezőjével közötte össze.
  • Szintén Tiborczék apropóján érdekes a több mint 666 millió forintot bezsebelő Épszerk-Pannónia Invest Kft., amely a WHB alvállalkozójaként jutott munkához a Városligetben.
  • 546 millió forinthoz jutott a Molnárbeton Kft., amely Orbán Viktor barátjával, Garancsi Istvánnal vágta közös fába a fejszéjét.
  • Kis híján 800 millió forinthoz jutott a Mento Környezetkultúra Kft., amely a Gazdasági Versenyhivatal szerint 2013-ban és 2014-ben uniós támogatású közbeszerzéseken kartellezett négy másik céggel. A miskolci kukakirály bukásáról decemberben írtunk. A versenyhivatal a legnagyobb bírságot éppen a Mento Kft.-re szabta ki, a 307,7 millió forintos büntetésre bőven futná a támogatásból.

A legnagyobb, illetve legizgalmasabb tételeket ebben táblázatban találja, egy kis magyarázattal:

Kiemelt kép: Illyés Tibor / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik