Gazdaság

Mészáros Lőrinc öccse is bankot robbantott cégbirodalmával

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

Összesen 693 millió forint osztalékkifizetést szavaztak meg Mészáros János három nagy cége, a Pegazus Trade Kft., a Herceghalom Interat Zrt. és a Híd-Tám Kft. tavalyi nyereségéből. Mészáros Lőrinc öccse az elmúlt években egyre komolyabb állami megbízásokat kapott és céges érdekeltségei is szépen gyarapodtak, számban is. Cikkünk írásáig csak az említett legnagyobb cégek, illetve a mezőgazdasági Agro-Felcsút Kft. adták le mérlegeiket, az üzletember kisebb vállalkozásai – például a macimézes csomogaló Nektárplast Kft. vagy a mérnöki tanácsadó Adept Enviro Kft. – még adósak az éves elszámolásukkal. A négy nagy cég tavaly együttesen

14,3 milliárd forintos forgalmat csinált, durván 800 millió forinttal többet, mint 2019-ben. Adózott eredményük tavaly szerényebb, 1023 millió forint volt, szemben a 2019-es 1,2 milliárd forinttal. Ugyanakkor  több pénzt vettek ki a cégekből: az osztalék 43 millió forinttal 693 millióra nőtt.  

Legutóbb akkor írtunk Mészáros Jánosról, amikor kiderült, hogy egyik legnagyobb cége, a Híd-Tám Kft. nettó 2 milliárd 569 millió forintért vállalta el a Lillafüredi Állami Erdei Vasút felújításának mélyépítési munkáit. A megbízásért nem akármilyen roham volt, Mészárosnak Jánosnak bátyja (Mészáros Lőrinc) vejével és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter apjának egykori cégével is meg kellett mérkőznie. Tavaly ráadásul ez már a második olyan kisvasutas közpénzes megbízás volt, amit Mészáros Jánosék csíptek meg, az első, 1,1 munkáról januárban számoltunk be. A Híd Tám Kft. tavaly 5,5 milliárd forintos nettó értékesítés mellett 293,2 millió forint adózott eredményt ért el. A tavalyi haszon csaknem egésze, 293 millió forint osztalékként végzi Mészáros János zsebében, kifizetéséről a cég likviditási helyzetének megfelelően intézkednek (ahogyan a Pegazus Trade Kft. és a Herceghalom Interat Zrt. esetében is).

Szintén sikerrel húzza be az állami munkákat a Herceghalom Interat Zrt.: a Hidrot Kft.-vel közösen 241,1 millió forintos megbízást kaptak a Magyar Közúttól, a Pappas Autó Magyarország Kft.-vel közösen pedig egy 4,5 milliárd forintos eszközbeszerzési keretmegbízást csíptek meg az állami közútkezelőtől. Mindez az eredményeken is meglátszik: a Herceghalom Interat a 2020-as évet 4,1 milliárd forintos árbevétellel és 333,7 millió forintos adózott eredménnyel zárta. A nyereségből 200 millió forint osztalékot vesz ki Mészáros János. Ugyancsak a Magyar Közút bejáratott üzleti partnere a Pegazus Trade Kft., amelytől egyebek mellett rakodógépeket és adaptereket rendeltek, ez a cég tavaly 2,1 milliárd forintos forgalmat és 331,8 millió forint adózott eredményt mutatott ki. Mészáros János pedig mindebből 200 millió forintos osztaléknak örülhet. Az Agro-Felcsút Kft.-je sem panaszkodhat 2,5 milliárd forintos forgalmával, bár 65,1 millió forint adózott eredményük jóval szerényebb, mint a 2019-es év utáni 224,5 millió forint volt. Osztalékot nem is fizetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik