Gazdaság

Megint két részletben fizet csak bért a Dunaferr

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Ismét két részletben fizetik ki a béreket a Dunaferrnél, vagyis a június 10-én, csütörtökön esedékes májusi keresetüket sem kapják meg egyben a dolgozók – ez derül ki Evgeny Tankhilevics keddi, a dolgozóknak írt leveléből. A béreket egyébként egy összegben kell kifizetni, a részletfizetés a Munka Törvénykönyve rendelkezésébe ütközik – ennek ellenére az ISD Dunaferrnél már nyolc hónapja érkezik két részletben a bér, és számos juttatással is tartozik a cég, többek között a tavalyi pulykapénzzel is, amiről a dolgozók nem tudják, egyáltalán megkapják-e valaha, és ha igen, mikor:

Kapcsolódó
Már egyetlen törvényes képviselője sincs a Dunaferrnek, a dolgozók a tavalyi pulykapénzre várnak
Nincs hír a karácsonyi 120 ezer forintról, de a többi juttatásról is teljes a csend.

A magát legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettesnek hívó, egyébként tavaly szeptember végéig regnáló cégvezető a még mindig alacsony termelési szintre hivatkozik az intézkedés indoklásául. Tankhilevics levele szerint (illetve a már nyolc hónapja bevett szokásrendben) a következőket ígéri:

  • A társadalombiztosítási ellátásokat (táppénz, gyed, gyed extra, stb) teljes összegben kifizetik.
  • A bérek utáni közterheket rendezik.
  • Az önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulásokat átutalják.
  • Június 10-ig a munkabérekből 200 ezer forintot fizetnek ki fejenként.
  • Aki ennél többet keres, az a bér második részletét június 25-ig kapja meg.
  • A törzsgárdajuttatást szintén június 25-ig fizetik ki.

A dolgozókkal szemben összegyűlt tartozásaikkal kapcsolatban azonban nem ígért semmi konkrétumot Tankhilevics. Így továbbra sem tudni, mikor fizetik ki a 2020. évi karácsonyi pulykapénzt, a törzsgárda biztosítási járadékot és az önkéntes nyugdíjpénzári munkáltatói hozzájárulások fennmaradó részét. Pedig ezt már a szakszervezetek is firtatták a dolgozók nevében. Tankhilevics a dolgozók felé fennálló adósságaikkal kapcsolatban csak annyit írt, a pénzügyi lehetőségek függvényében valamikor később fog teljesíteni a munkáltató. Hozzátette, ha többletforráshoz jutnak, akkor ezen tételek rendezése lesz az első.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik