Belföld

Hvg: őrizetbe vették a biztonsági piac egyik fontos alakját, akinek neve a Borkai-ügyben is felbukkant

Hétfő hajnalban őrizetbe vették Tóth Csabát, aki leginkább arról híres, hogy két évtizede biztosít futballmérkőzéseket a legkeményebb szurkolótáborokkal szemben – írta a hvg.hu saját értesülései alapján. A lap úgy tudja, hogy a férfit egy velencei ingatlanában vették őrizetbe másokkal együtt, gazdasági jellegű bűncselekménnyel gyanúsítják őket.

Tóth Csaba óriási tekintéllyel bír az éjszakai életben. Neve felbukkant a Borkai-ügyben is, mert tanúvallomások szerint közbenjárt abban, hogy kiderítse, kik zsarolták meg Győr volt fideszes polgármesterét. Tóth szintén ismert partnere Mikó István volt az, aki a megjelent hírek szerint elvette a „Borkai-felvételeket” attól az M. Richárdtól, akihez azok szintén elkerültek még jóval azelőtt, hogy 2019-ben a Borkai-botrány kirobbant. M. Richárdnak az az F. Gábor adta, aki gyanúsított a Borkai-ügyben.

Emlékezetes, a Városligetben zajló építkezések őrzése miatti botrányban is Tóth Csaba volt a hangadó, a ligeti tüntetők Tóth és társaival kerültek konfliktusba.

Tóth társa, Mikó nemrég a Dunaferr-ügyben is részt vett. A vasmű ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jelentkezett Dunaújvárosban, és a Dunaferr információi szerint ő volt az, aki az összetoborzott „zsoldoscsapattal” készült elfoglalni a vállalat területét. Az ügyből rögtön politikai összecsapás is lett: a jobbikos Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke nyilvánosan üzent a Fidesz alelnökének, azt kérve, hogy „kösse meg a kutyáit, ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket”. Kubatov Gábor a hivatalos közösségi oldalán válaszolt, azt állítva, hogy semmi köze a vasmű körüli csatározásokhoz. Korábban Mikó egy interjúban visszautasította, hogy Tóth és ő Kubatov Gábor „katonái” lennének – merthogy a sajtóban gyakran ezzel a jelzővel szokták illetni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik