Gazdaság

Közgyűlést tartottak a Dunaferr parkolójában

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az ISD Dunaferr Zrt. hónapok óta nem felelt meg a törvényes működés feltételeinek, és nem sikerült a cégnek ezen a problémán túllendülnie, vagyis érvényes közgyűlést tartani. Végül  a Székesfehérvári Törvényszék hívta össze csütörtök délelőttre a közgyűlést. A Duol.hu információi szerint a nyolc napirendi pont között szerepelt az igazgatóság, a felügyelőbizottság és a könyvvizsgáló megválasztása, Evgeny Tankhilevich visszahívása, döntés új cégvezető kinevezéséről, az alapszabály módosításáról, valamint a társaság 2019. évi beszámolójának elfogadása, illetve egyeztetés és döntés a nyereségfelosztásról és az osztalék megállapításáról.

A dunaújvárosi hírportál később azt is írta, hogy érvényes volt a közgyűlés az ISD Dunaferr Zrt. többségi részvényese, a Steelhold Ltd. meghatalmazott képviselője szerint. Annak ellenére, hogy mint a ciprusi Steelhold képviseletében fellépő Mikó István a lapnak elmondta, a Dunaferr előtt „szokás szerint” felújítási és tereprendezési munkák voltak. A közgyűlés résztvevői emiatt ismét nem tudtak bejutni a gyárkapun belülre, így a Dunaferr székhelyén, a főépület melletti parkolóban tartották meg a közgyűlést. A Steelhold Limited nevében fellépő ügyvéd, dr. Szabó Antal szerint a részvények és a szavazatok számát összeadva a rendelkezésre álló adatok alapján érvényesnek lehet tekinteni a közgyűlést.

A cégbíróság által előírt napirendi pontokat tárgyalták meg, ezek szigorúan a társaság törvényes működésének helyreállítására vonatkoztak. A közgyűlés megválasztotta az új igazgatóságot, a felügyelőbizottságot, az új cégvezetőt és a könyvvizsgáló céget. A közgyűlés személyeket érintő döntései értelmében az igazgatóság tagjai Franz Vladimir Habsburg Lothringen, Oleg Olshanskii, Gelb Sándor. A cégvezetői pozíciót a közgyűlési döntés értelmében Gladkykh Vasiliev tölti be.

Mint korábban írtuk, Habsburg György párizsi magyar nagykövet bejelentette, Franz Vladimir Habsburg Lothringen szélhámos, visszaél a családja nevével. A cég pedig az előzőleg Mikóék által meghirdetett online közgyűléssel kapcsolatban arról adott ki közleményt, hogy álképviselők álmeghatalmazásokkal operáltak.

A közgyűlés Mikó István szavai szerint döntött az alapszabály elfogadásáról, és az alapszabály egységes szerkezetben történő módosításáról. A döntéseket felterjesztik a Székesfehérvári Törvényszék elé, és várják a kedvező elbírálást. Ha ez bekövetkezik, akkor a következő lépés – azután, hogy az új vezetőket bejegyezték – az lesz, hogy átveszik a teljes üzem területét, és megkezdik a leltározást, valamint mielőbb helyreállítják a termelést.

A Dunaferr közleménye szerint nem volt érvényes a közgyűlés

Az ISD Dunaferr Zrt. a közgyűlés után délután kiadott közleményben azt írta, örömmel fogadta volna, ha a mai napon érvényes és szabályos közgyűlés hozott volna határozatokat. A cégbíróság valóban megkísérelte a közgyűlés összehívását, de a már eddig is milliárdos károkat okozó álképviselők ezzel megpróbáltak szerintük vissszaélni. Ezért fellebbezték meg a cégbíróság végzését, így az mind a mai napig nem jogerős. Hozzátették, jogerős végzés hiányában csak akkor lehetett volna határozatképes a közgyűlés, ha azon minden részvényes megjelenik, és minden részvényes egyhangúan egyetért a közgyűlés megtartásával.

Értékelésük szerint azonban az ISD Dunaferr Zrt. székhelyén a jelenlévő néhány magánszemély részvényes kivételével senki nem jelent meg. Ez nem is volt meglepetés szerintük, hiszen a társaság főrészvényesének (a Steelhold Limitednek) legalább 2021. május 20-ig érvényes ciprusi bírósági döntés tiltja meg azt, hogy a Dunaferr közgyűlésén részt vegyen és szavazzon. Ezért a gyár közleménye szerint eleve nem volt esélye annak, hogy a mai napon a közgyűlés bármiféle döntést meghozzon.

Ők úgy látják, hogy az álképviselők a székhely melletti parkolóban állva ismét becsapták a szakszervezeteket és a munkavállalói képviseletet, és fénymásolt, nem valódi meghatalmazást mutogatva ismét megpróbálták benyomni embereiket a részvénytársaság vezetésébe. De ahogy ők látják, ennek a szeánsznak semmiféle jogi hatása nincs. Hozzátették, a menedzsment, tehát a munkavállalók és a vezető munkavállalók továbbra is végzik tevékenységüket.

Jogi következményekről is írtak az álképviselők ismételt próbálkozásai kapcsán – az illetékes jogi fórumok megfogalmazásuk szerint nem csak Magyarországot, de Ciprust, Ukrajnát és az Oroszországi Föderációt is jelentik, hiszen ezen határokon átívelő csalássorozat ellen már minden országban felléptek, folynak az eljárások a Vnyesekonombank (VEB) hathatós segítségével.

Végül megjegyezték, továbbra sem fogják megengedni, hogy az álképviselők engedély nélkül behatoljanak a területre. Leszögezték, az igazgatóságnak továbbra is az a két tagja van csak, akiket korábban megválasztottak. A többi tisztségviselő megválasztásáról a Steelhold Limited valós részvételével tartott közgyűlés fog majd dönteni 2021. május 20-a után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik