Gazdaság

Milliárdokat keresett Sarka Kata férje a Femcaféval

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu

1 milliárd 622 millió forintos nettó értékesítés mellett 927 millió forintos adózott eredménnyel zárta 2020-at a Femcafét kiadó Netrise Hungary Kft. A cég 2017 nyarán lett az utóbbi időben leginkább az egykori Rogán-házaspár – Rogán Antal és Rogán-Gaál Cecília – környékén emlegetett, illetve a miniszter volt feleségével jelenleg is üzlettársi kapcsolatban álló Sarka Kata férjeként is ismert Bessenyei Istváné. Hogy a tulajdonosváltás milyen változásokat eredményezett a cég eredményeiben, az az ábráról leolvasható:

Bessenyei érkezése szinte csodát tett a Femcaféval: a 2017-es 212,7 millió forintos bevétel 2018-ra 1 milliárd 492 millióra ugrott, a nyereség 295-szörösére, 768,4 millió forintra nőtt. Bessenyei a 2018-as év után 724,2 millió forintos osztalékot hagyott jóvá magának, majd egy évvel később a nagy menetelés folytatódott, ekkor az osztalék meghaladta 870 millió forintot. A koronavírus éve 2019-hez képest minimális csökkentést hozott a nettó értékesítésben, de a cég adózott eredménye még meg is ugrott: a Netrise Hungary Kft. forgalmának 57,1 százalékát könyvelhette el adózott eredményként, ez igazi bravúr, pedig magasan volt a léc, hiszen 2019-ben ez az arány 52,4 százalék volt.

Az eredményes év után Bessenyei István 970,6 millió forintos osztalékot hagyott jóvá magának, a Femcafe így megszerzése óta összesen 2522,1 millió forintnyi osztalékot termelt a titokzatos üzletembernek.

Bessenyei a kisebbségi tulajdonosa a kormány kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valtonnak, a cégből a tavalyi eredmények után 44 millió forint osztalék ütötte a markát, az Mfor.hu cikke szerint forintra annyi, mint egy évvel korábban.

Bessenyei Istvánról nincsen – legalábbis mi nem találtunk – nyilvánosan elérhető fotó az interneten, a médiában nem mutatkozik, céges dokumentumok szerint feleségével a kedvező adózásáról ismert Luxemburgban élnek. Korábbi cikkekből egy jó kapcsolatokkal rendelkező üzletember képe bontakozik ki.

A milliárdos üzletember 2007 és 2018 között állandó, MSZP-s belépővel járhatott az Országházba, valamint a Képviselői Irodaházba, már az Orbán-kormány idején pedig Mesterházy Attila pártelnökkel együtt az MSZP küldöttjeként vett részt a világ szocialista pártjainak találkozóján, a Szocialista Internacionálén. 2008-ig az akkor még az RTL Magyarország vezérigazgatójaként dolgozó Dirk Gerkens tanácsadója volt, majd egyre-másra jelentek meg olyan hírek, amelyben valamilyen módon érintett volt Rogán Antal és második felesége, Rogán-Gaál Cecília: Bessenyei intézhette az akkor még házaspár helikopteres utazását Szabó Zsófia műsorvezető esküvőjére. Későbbi nejével, Sarka Katával 2015 decemberében alapították meg a Nakama & Partners Kft.-t, amelybe néhány hónap múlva beszállt – még miniszterfeleségként – Rogán-Gaál Cecília, Bessenyei azonban nagyjából ugyanekkor kiszállt. A Nakama & Partners Kft. most is a két üzletasszony tulajdonában van. Rogán-Gaál Cecília Bessenyeitől bérel egy, a XII. kerületi Felhő utcában található luxusvillát, éppen az üzletember szomszédságában. Bessenyei és Rogán volt felesége együtt vágtak bele a városmajori teniszbizniszbe: Bessenyei üzemeltetőként, Rogán-Gaál Cecília pedig felügyelőbizottsági tagként.

A Netrise Hungary Kft. székhelye ugyanabban a Derék utcai irodaházban van, ahol a Nakama & Partners Kft.-é, illetve az ugyancsak Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília közös tulajdonában lévő, elképesztő összegeket termelő Top News Hungary Kft. nevű médiacégé is. Ennek ügyvezetője Sudár-Horváth Lívia, aki egyben a Bessenyei-féle femcafe.hu ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó
Több mint félmilliárdot visz haza médiacégéből Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília
A bulvároldal bevétele és profitja is többszörösére nőtt. Ez igazi üzleti bravúrnak tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik