Gazdaság

Több száz millió forintos ingatlannal gyarapodott Matolcsy György kisebb fiának cége

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Közel 700 millió forinttal nőtt meg tavaly a Magyar Stratégiai Zrt. tulajdonában levő ingatlanok (és hozzá kapcsolódó vagyoni jogok) értéke – ez látszik a cég beszámolójában. Nem arról van szó, hogy az amúgy főtevékenységként saját tulajdonú ingatlan adásvételében utazó cég addigi ingatlanai hirtelen több mint a kétszeresüket érnék (2019 végén 540 millió forintot mutatott ki ezen a soron a vállalkozás, 2020 végén pedig 1 milliárd 236 millió forintot), mivel ezzel párhuzamosan a kötelezettségállománya is hasonló összeggel nőtt. Főként a rövid lejáratú kötelezettségállományról van szó, vagyis nagyrészt rövid lejáratú kölcsönt vett fel a cég, hogy több száz millió forinttal gyarapítsa ingatlanvagyonát.

Hogy miért érdekes ez? Mert a cég Matolcsy György jegybankelnök kisebbik, az üzleti életben aktívabb fiáé, Matolcsy Ádámé, és ez a cég vásárolt meg négy évvel ezelőtt egy villát 350 millió forint körüli áron, majd abban a jegybankelnök lakott. Az impozáns ingatlan megvásárlása és az, hogy ott lakik az MNB elnöke, rejtve maradt volna, ha nem derítjük ki három éve.

A Magyar Stratégiai Zrt. ezt leszámítva – önmagához képest – elég lagymatag évet zárt. A 103 millió forintos forgalomnál az azt megelőző négy évből háromban is volt sokkal jobb, az 58 millió forintos adózott nyereség sem kimagasló, Matolcsy Ádám most nem vett ki pénzt ebből a cégéből.

De van neki még egy izgalmas érdekeltsége, a Balaton Bútor Zrt., annak 80 százalékos tulajdonosa. Nem is a cég árbevétele az igazán érdekfeszítő (az 1,6 milliárd forintos forgalom átlagosnak mondható, a 18 milliós adózott profitnál többször volt jóval magasabb is), hanem az, hogy legalább öt, uniós vagy magyar pályázaton nyertek. A kiegészítő melléklet nyitott összegű támogatásokat részletező táblázatában 2019 végén még csak kettő pályázat szerepelt, kis híján 160 millió forintos összeggel, a 2020 végi állapot szerint azonban már öt, azok összértéke csaknem 470 millió forint.

Az idei év nagy megbízásokkal ajándékozhatja meg a Balaton Bútort. Tavaly év végén derült ki, hogy ezzel a céggel is keretszerződést kötött a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság egy hatalmas, hároméves bútorbeszerzésre. Az állam 20 milliárd forintot tervez költeni, és a Balaton Bútor mellett még öt céggel kötöttek keretszerződést. Amikor valamely állami intézménynek az idei és a következő két évben bútorra lesz szüksége, akkor már csak ezt a hat céget versenyeztetik egymással. És a Balaton Bútor szállít bútorokat a jegybank ingatlanbefektető cége által felújított Postapalotába is.

Rekordév a másik Matolcsy-fiúnál

A másik Matolcsy-fiú, – a testvérétől négy éve alig pár száz méterre szintén villát vásároló – Máté sem panaszkodhat. A Mém Műhely Kft. 153 millió forintos forgalmával rekordévet zárt – járvány ide vagy oda –, és az ebből tisztán, adózás után megmaradt 99 millió forintból 82,5 millió forintot osztalékként kivesz Matolcsy Máté.

Kiemelt kép: Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám egy XII. kerületi ingatlan bejáratánál 2020. 11. 25-én

Ajánlott videó

Olvasói sztorik