Nagyvilág

Matolcsy Ádám bútorgyára ötödször kap pénzt Brüsszeltől

Bő két év leforgása alatt ötödször nyert vissza nem térítendő európai uniós támogatást Matolcsy György jegybankelnök fiának érdekeltsége – tudta meg a 24.hu. Matolcsy Ádám bútorgyára most csaknem 27 millió forintot kap Brüsszeltől, hogy növelje a versenyképességét „adaptív technológiai innováció révén”.

Ezzel együtt az ifjú Matolcsy érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor Kft. eddig majdnem 630 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Unió forrásaiból. 

A kormányzati pályázati portál adatai alapján a társaság ötször pályázott sikeresen az uniós pénzekre:

Az ifjabb Matolcsynak jól megy a sora, 2016-ban kétszázmillió forintos luxuslakást kapott használatra apja unokatestvérétől, Szemerey Tamástól, majd egy örökpanorámás ingatlant húzott fel a balatonfüredi szőlőbirtokára. Tavaly pedig a 24.hu derítette ki, hogy egyszemélyes cége, a Magyar Stratégiai Zrt. megvásárolta azt a 400 milliós, II. kerületi luxusvillát, amelyet Matolcsy György használ. Tegnap pedig az Átlátszó írt arról, hogy az ifjú Matolcsy Porschékat gyűjt, ráadásul a luxus sportautók parkoltatása is egy vagyonba kerül.

Porschékat gyűjt Matolcsy Ádám
A jegybankelnök kisebbik fia azt állítja, az autókat nem presztízsük, hanem különlegességük miatt választotta.

Az egyébként nem világos, hogy a bútorgyár pontosan mit fejleszt az elnyert összegből, erről ugyanis az uniós projektismertetőben nem szerepel semmi. Az elnyert pénzt az általános meghatározás szerint az alábbiakra fordíthatja:

Kutatási és innovációs folyamatok a kkv-kben (ideértve az utalványprogramokat, a folyamat-, a formatervezési, a szolgáltatás-innovációt és a szociális innovációt), A környezetvédelemhez és az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez kapcsolódó tevékenységek, Bányászat és kőfejtés (ideértve az energiahordozók bányászatát), Egyéb, meg nem határozott szolgáltatások, Egyéb, nem meghatározott gyártási tevékenység, Élelmiszerek és italok gyártása, Építőipar, Halászat és akvakultúra, Humán-egészségügyi ellátás, Információs és kommunikációs tevékenységek, ideértve a távközlést, az informatikai szolgáltatási tevékenységeket, a számítógépes programozást, a tanácsadást és a kapcsolódó tevékenységeket, Ingatlannal, bérlettel kapcsolatos és üzleti tevékenységek, Közigazgatás, Mezőgazdaság és erdészet, Művészet, szórakoztatás, kreatív iparágak és szabadidős tevékenységek, Nagy- és kiskereskedelem, Nem alkalmazható, Oktatás, Pénzügyi és biztosítási tevékenység, Szállítás és raktározás, Szállítóeszközök gyártása, Számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása, Szociális munka, közösségi, szociális és személyi szolgáltatások, Textíliák és textilipari termékek előállítása, Turizmus, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, Villamosenergia-, gáz-, gőz-, forróvízellátás és légkondicionálás, Vissza nem térítendő támogatás, Vízellátás, szennyvíz gyűjtése és kezelése, hulladékgazdálkodás és szennyeződésmentesítés.

A Balaton Bútorgyárat 2015 őszén vásárolta meg Matolcsy Ádám a Glamorous Kft.-n keresztül a Várszegi Gábor-féle Fotextől. Az ügyletet hitelből finanszírozták, amit Matolcsy György jegybankelnök milliárdos unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a – mára becsődölt – bankja biztosított. Érdekes, hogy még a pénzintézet csődje előtt reagált az ifjabb Matolcsy, aki pár nappal azt megelőzően, hogy kiderült, az NHB Bank likviditási gondokkal küzd, átvitte cégei számláit egy másik bankhoz.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik