Belföld

Jól tud alkudni Matolcsy fia, 100 millióval olcsóbban vette meg a luxusvillát, amiben apja lakik

Rekordévet zárt Matolcsy György jegybankelnök kisebbik fiának, Matolcsy Ádámnak a fő cége. A Magyar Stratégiai Zrt. friss beszámolója arról tanúskodik, hogy 322 millió forintra hízott az elsősorban ingatlanok adás-vételével és üzemeltetésével, bérbeadásával foglalkozó cég forgalma tavaly. Ehhez pedig 267 millió forintos adózott nyereség társul. Ez 83 százalékos árbevétel-arányos profitráta, hasonlóan a megelőző két esztendő irigylésre méltó eredményességéhez.

A vállalkozás egyszemélyes tulajdonosaként Matolcsy Ádám ki is vesz 120 millió forintot. Az előző két évben is így tett, így azóta, hogy felfutott az ingatlanbiznisz, összesen bő 200 milliót hozott neki a vállalat.

Ami ennél is lényegesebbnek tűnik, az, hogy a beszámoló kiegészítő mellékletéből megtudhatjuk, mennyit fizetett azért a 430 millió forintért hirdetett rózsadombi luxusvilláért, amelyben végül is jegybankelnök apja és az ő felesége lakik. (Kiemelt képünkön ez a villa látszik.)

Állítólag az 500 négyzetméteres ingatlan töredékét használják, ráadásul ezért bérleti díjat is fizetnek a fiú cégének, de nem árulják el annak összegét.

400 milliós luxusvillába vette be magát Matolcsy és családja
Matolcsy György fiának cége megvette, Matolcsy György unokatestvérének bankja meghitelezte, Matolcsy György pedig használja a 430 millióért hirdetett II. kerületi luxusrezidenciát.

Valahol 320-330 millió forint között lehetett a vételár. Vagyis bő 100 millió forintot le tudott alkudni a fiatalabbik Matolcsy-fiú a luxusvilla meghirdetett árából.

Ez pedig még egy érdekességet von maga után. Az ingatlan megvásárlásához 280 millió forintos beruházási hitelt adott a rokon, Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az NHB Növekedési Hitel Bankja. Magyarán: az ingatlanvásárlást csaknem teljesen a rokoni bank kölcsönéből oldották meg.

És még két cég, egyiknél hihetetlen profitgyarapodás

A Magyar Stratégiai Zrt.-n keresztül Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozik a szépségipari berendezések, elsősorban fodrászati székek és kellékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Glamorous Kft. (Ebben 80 százalékban tulajdonos közvetve Matolcsy Ádám, a maradék 20 százalék az ügyvezetőé, Feodor Andrásé.) A cég forgalma minden eddigit meghaladva 190 millió forintot tett ki, ez a megelőző évi árbevétel két és félszerese. Az adózott profit azonban alig több 4 milliónál.

Ennél jóval fajsúlyosabb vállalkozás a Balaton Bútor Kft. Ezt a céget vette meg úgy 2015-ben a Glamorous, hogy a megvásárlást ugyancsak Szemerey Tamás bankja hitelezte meg. A Balaton Bútor pedig, hála a magyar közbeszerzéseken elért sikernek és egy uniós pályázatnak, elindult felfelé.

Matolcsy Ádám cége uniós milliókból lép a 21. századba
A Balaton Bútor Kft. az Ipar 4.0-t hozhatja létre, új vállalatirányítás jön, mindezt az EU finanszírozza félig.

Tavaly csaknem 1,7 milliárd forintra ugrott a cég forgalma, ebből bő 1 milliárdot Magyarországra eladott termékekből szedett be, a többit külföldi eladásból. Az EU-pályázatból 45 millió forint előleget meg is kapott már a cég.

Az adózott profit az előző évinek az 1400-szeresére ugrott, és 382 millió forintot tett ki. Mielőtt megszerezte volna Matolcsy Ádám és társa a patinás bútorgyárat, veszteséget termelt.

A jó év miatt úgy döntöttek, hogy 150 millió forintot osztalékként kifizetnek a tulajdonosnak, vagyis a Glamorous Kft.-nek. Annak, amelyiknek, mint írtuk, többségi tulajdonosa Matolcsy Ádám, így szinte garantált, hogy jövőre is jókora osztalékkal örvendezteti meg magát a jegybankelnöknek az üzleti világban aktívabb kisebbik fia.

Kiemelt kép: Németh Dániel

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik