Gazdaság

Öt ingatlanos céget alapított a sok százmilliárd forintnyi állami vagyonnal támogatott kormányközeli elitképző

MTVA / Bizományosi: Róka László
MTVA / Bizományosi: Róka László

Gyorsan lereagálta a kormányközeli elitképzőnek is nevezett Mathias Corvinus Collegium alapítványa, hogy százmilliárdos vagyont juttatott számára a kormány az év végén. Öt céget hozott létre a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány tavaly december 22-én, mind az öt saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével fog foglalkozni – derül ki az Opten céginformációs szolgálat adatbázisából.

Az MCC egy tehetséggondozó intézmény, amely a Kárpát-medencében nyújt oktatást kiegészítő képzéseket az általános iskola felső tagozatától az egyetemig. Alapítója Tombor Balázs és Tombor András. Utóbbi Orbán Viktor tanácsadója volt, és arról is ismert, hogy Habony Árpád korábban azt állította az adóhatóságnak, hogy Andy Vajna és Tombor kölcsöneiből él.

  • Az MCC, pontosabban az azt működtető Tihany Alapítvány tavaly tavasszal egy törvény értelmében óriási vagyonhoz jutott, a kormányoldal a Richer- és Mol-részvények 10 százalékát adta az alapítványnak. A csomag értéke úgy 300 milliárd forint körüli, az éves hozam 7–8 milliárd forint körül mozog.
  • Ezt a juttatást fejelte meg ősszel a kormányzati többség azzal, hogy egyrészt vagyonkezelő közalapítvánnyá változtatta az MCC-t működtető alapítványt, és két pécsi, több révfülöpi – a révfülöpi kikötőhöz tartozó ingatlanokat takarja –, valamint egy szekszárdi, egy szombathelyi és egy zalaegerszegi létesítményt kapott az alapítvány.
  • Mindezekre tett rá egy lapáttal a kormány karácsony előtt nem sokkal, amikor csaknem 100 milliárd forintot juttatott az alapítványnak, a szakkollégiumot működtető szervezet 35 helyen akar képzéseket indítani a pénzből tízezer diáknak.
  • Közben az MCC 25 százalékos, kisebbségi tulajdonrészt szerzett a Libri-Bookline csoportban.

A most létrehozott öt új cég nevéből kikövetkeztethető, hogy mely városokban fog ingatlanüzletbe az alapítvány.

Pelso Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. nevében a pelso a Balaton latin elnevezésére utal, valamint Veszprémre is. Az MCC tehetséggondozó programja tíz városban, köztük Veszprémben is zajlik. Nemrég jelentették be, hogy Székesfehérváron hozzák létre a tizedik képzési központot.

Az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. Miskolchoz köthető, a Debretinum Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. Debrecenhez, a Partiscum Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. vélhetően szegedi lesz, és van még a Grana Talentum Ingatlanfejlesztő Kft.

Mind az öt cég cégjegyzésre jogosult ügyvezetője Valentinyi Pál, aki az MCC kabinetfőnöke, stratégiai igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik