Gazdaság

Orosz befolyás alatt a Paks II-nek milliárdos autóflottát szállító cég

Spirk József
Vitéz F. Ibolya
Spirk JózsefVitéz F. Ibolya

2018. 01. 12. 06:05

Paks II. igazgatói rengeteg extrával felszerelt Skoda Superbeket, az alsóbb rangú vezetők pedig kisebb Toyotákat kapnak az orosz hitelből finanszírozott atomerőmű-beruházás idejére – tudta meg a 24.hu.

A  Paks II. Zrt. 65-85 gépkocsit vesz bérbe nyolc évre. A bruttó egymilliárdos üzletről szóló hír kedden került nyilvánosságra, de a keretszerződést már december 7-én aláírták a Mercarius Flottakezelő Kft. vezetőjével. A Mercarius közbeszerzésen nyerte el az üzletet az Arval Magyarország Járműparkkezelő Kft. elől.

A hatalmas beruházás közelébe jutott autós cég pedig a paksi szerződés megkötésével párhuzamosan – legalábbis részben – orosz befolyás alá került.

Ugyanazon napon került rá a pecsét

A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága december 7-i végzése üzletrészen alapított zálogjogot jegyzett be a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank magyarországi cége javára.

A Mercarius egy másik kft.-n keresztül három magyar magánszemély, Szűcs László, Koleszár Róbert és Csizmadia Attila tulajdonában áll. Tavaly futottak be igazán, miután megnyerték egy másik állami vállalat, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. gigatenderét: a MÁV-csoport 13,8 milliárd forintért vesz tartós bérletbe közúti gépjárműveket, összesen több mint 1300-at a cégtől.

A szakirodalom szerint az üzletrészen alapított zálogjog alkalmazásához főként akkor nyúlnak előszeretettel az üzleti élet szereplői, ha biztosíték kell a tőkebefektetések számára. A Sberbank pedig komoly szereplő az orosz terjeszkedésben.

A Sberbank Oroszország legnagyobb pénzintézete, főrészvényese az orosz jegybank. A vezérigazgató German Gref Oroszország egykori gazdasági minisztere, akit gazdasági téren ma is Vlagyimir Putyin elnök jobbkezeként emlegetnek. Az erőteljes külföldi terjeszkedésben lévő pénzintézet 2012-ben vetette meg a lábát Magyarországon, amikor megvette a Volksbank Internationalt, és ezzel – Ausztriától Bosznia-Hercegovináig – érdekeltséghez jutott a kelet-közép-európai térség országaiban.

TAS 21. MOSCOW,RUSSIA. November 12 Russian President Vladimir Putin (standing at right in the background) pictured visiting one of Moscow's savings banks in connection with the 160th anniversary of foundation of savings banks in Russia, on Monday afternoon (Photo ITAR-TASS/ Alexey Panov) ----- ÒÀÑ 39 Ðîññèÿ, Ìîñêâà, 12 íîÿáðÿ. Ïðåçèäåíò Ðîññèè Âëàäèìèð Ïóòèí ñåãîäíÿ ïîñåòèë îäíî èç îòäåëåíèé Ñáåðáàíêà è ïîçäðàâèë âñåõ ðàáîòíèêîâ ñî 160-ëåòèåì ñî äíÿ îñíîâàíèÿ ñáåðåãàòåëüíûõ êàññ. Íà ñíèìêå: Âëàäèìèð Ïóòèí (íà ñíèìêå ñïðàâà) â îïåðàöèîííîì çàëå ïî îáñëóæèâàíèþ þðèäè÷åñêèõ ëèö. Ôîòî Àëåêñåÿ Ïàíîâà (ÈÒÀÐ-ÒÀÑÑ)
Putyin látogatás a Sberbankban
Fotó: www.kremlin.ru

A Sberbank nem új versenyző a paksi sztoriban

A végleges atomerőmű-bővítési megállapodás előtt egy évvel még úgy állt a helyzet, hogy ez a pénzintézet lesz az orosz-magyar pénzügyi-beruházási paktum központi szereplője. A paktum maga – amint azt a HVG akkoriban megszellőztette – azonban nemcsak az atomerőmű építésről szólt volna, hanem a magyar államadósság finanszírozásáról is. Orbán Viktor miniszterelnök akkoriban a beruházási feltételeket előíró Nemzetközi Valutaalap helyett Moszkvával egyezkedett. A konstrukció olyasmi lett volna, hogy az orosz fél 4,6 milliárd dollárnyi magyar állampapírt jegyez le, továbbá 5 milliárd euró értékű, rubelben igénybe vett kötvényről is szó esett. A Sberbank jegyezte volna le a kötvényeket és finanszírozta volna a beruházásokat.

Magyar beszállító? Nyet

2016 nyarán teljes egészében a Paksi Atomerőmű bővítésével megbízott Roszatom érdekeltségébe került az egyetlen, az atomerőműbe komplett berendezést szállítani képes magyarországi gépgyártó, a Ganz Engineering Kft. Addig is 51 százalékos tulaj volt az orosz atomnagyhatalom, a 100 százalékos tulajdonszerzéssel azonban eggyel kevesebb cég maradt, amely az ígért 40 százalékos magyar beszállítói részt kitölthetné.

A nagyobb megrendelésekhez szükséges tőkeinvesztícióban nem bírta volna a Roszatommal a versenyt a Ganz Holding – így hangzott az indoklás a magyar tulaj kapitulációjáról.

A magyarországi beszállítói esélyekről a szakértők úgy vélték, hogy a 40 százalékos arány összejöhet a nem kifejezetten nukleáris technológiai beruházásokból, azaz az építő, gépészeti, szerelő vagy informatikai munkákból.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.