Gazdaság

Nem minden banknál adják mától az új, államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A bankok visszajelzései alapján jelentős volt az előzetes érdeklődés az otthonfelújítási támogatáshoz igényelhető új, kedvezményes kamatozású lakásfelújítási kölcsönre. Leghamarabb február elsejétől lehet befogadni az igényléseket, egyelőre a bankok egy részénél van erre lehetőség, a többiek a következő napokban, hetekben szállnak be az üzletbe.

Rohamozzák már a bankokat a kuncsaftok a február elsejétől ígért kedvezményes hitelért, amit a vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatások mellé hirdettek meg. Az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönre azért lehet szükség, mert a vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatást utólag, a számlák bemutatása alapján folyósítja a Magyar Államkincstár (MÁK), önerő híján tehát jól jöhet az új, február 1-jétől igényelhető hitel azoknak, akik állami támogatással újítanák fel a lakásukat.

A vissza nem térítendő állami támogatás összege a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka, de legfeljebb 3 millió forint lehet, a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50 százalékos arányban kell, hogy szerepeljen. Arról, hogyan lehet maximalizálni a támogatási összeget, ebben a cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
Milliós tippek az otthonfelújítási támogatáshoz
Erre figyeljen, hogy minden számláját elfogadják, és maximalizálni tudja a támogatás összegét.

Ha kölcsönt is vesz fel a lakásfelújító, akkor az otthonfelújítási támogatás MÁK által kiutalt összegét a bank a kölcsön előtörlesztésére fordítja, automatikusan és díjmentesen, a beérkezéstől számított 4 napon belül.

Az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsön főbb jellemzői:

  • jelzáloghitel,
  • maximum 6 millió forint lehet,
  • legfeljebb 10 éves futamidővel,
  • évi 3 százalékos kamattal (10 évig szóló állami kamattámogatás mellett, ha megvalósul a felújítás).
  • A hitel igényléséhez legalább 1 éves munkaviszonnyal (vagy felsőoktatási jogviszonnyal, gyeddel) és minimum havi nettó 100 ezer forintos igazolt jövedelemmel kell rendelkezni. Házastársak, élettársak, és egyedülállók is igényelhetik.
  • Az otthonfelújítási hitelt az igénylők csak egyszer vehetik igénybe. A banki hitelbírálat eredményétől függ, hogy megkapják-e a hitelt.

A hitelkérelmeket február elsejétől fogadhatják be a pénzintézetek, de jó pár bank már ezt megelőzően felkínálta az ügyfeleknek a regisztráció lehetőségét.

Ahol már elérhető, és ahol még nem

Körkérdésünkre a Gránit Bank és a K&H válaszolta azt, hogy náluk már február elsejétől elérhető az új hitel, az OTP azt írta, várhatóan február elsejétől kínálják, cikkünk megjelenésekor is ez szerepelt a weboldalukon. Az UniCredit Banknál a tervek szerint február második felétől startolnak, a Budapest Bank pedig március elsejétől  tervezi a bevezetést. Az MKB nem írt pontos időpontot, csak hogy mindenképpen lesz náluk is. Hozzátették, ezen felül egyéb alternatív termékkonstrukciókkal is támogatják a felújításokat, és ahogy a banki weboldalakat nézegettük, ez más hitelezőknél is jellemző.

Nem válaszolt az az Erste, a honlapján  is csak azt jelzik, hogy elérhető lesz náluk az államilag támogatott lakásfelújítási hitel, de hogy mikor, azt nem. A Takarékbank felületén februárt írtak és a Raiffeisennél is megjelent hétfőre az új kamattámogatott kölcsön igényléséhez a tájékoztatás.

Futamidő, thm, törlesztőrészlet, költségek

A bankok többsége 10 éves futamidőt ír, az UniCreditnél a hitelt minimum 4, maximum 10 éves futamidővel kínálják majd. Kiemelték, hogy a bankok a saját működésükből származó költséget e hitelnél nem számíthatnak fel. Megjegyezték továbbá, hogy a közjegyzői díjat a közjegyzőnek kell fizetni, így az nem banki költség.

Az OTP oldaláról kiderül, náluk 500 ezer forint és 6 millió forint között lehet a hitelt igényelni, 6-10 éves futamidőre. A Gránit Bank a kölcsönt 10 éves futamidőre 5 éves kamatperiódussal, fix kamatozással nyújtja. Náluk várhatóan a kezdeti költségek nagy részét nem számítják majd fel.

A kamat ahogy írtuk, maximum 3 százalékos lehet az új, állami támogatott lakásfelújítási kölcsönnél, erre álltak be a pénzintézetek. A thm-eknél azonban látni némi eltérést, így a Gránit oldalán 3,21 százalék szerepel, a Budapest Banknál 3,18 százalék, az Ersténél 3,55 százalék.

Hatmillió forintos hitel mellett a törlesztőrészlet Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szombati közlése szerint  havi 58 ezer forint lesz, és ha valaki ehhez megkapja a maximális 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, akkor a törlesztő felét kell majd csak tovább fizetnie.

Arra a kérdésünkre, vajon előnyt jelent-e, ha a bank saját ügyfele kéri a kölcsönt, egyedül az UniCredit válaszolt igennel. Hozzátették, náluk a meglévő megbízható ügyfélkapcsolat jelenthet előnyt.

Kérdeztük azt is, mennyi időbe telhet, amíg folyósítja a bank a hitelt. Az UniCredit és a Budapest Bank azt írta, a piaci jelzáloghitelek igénylésének átfutási idejével kalkulálhatnak az érdeklődők. A Budapest Bank hozzátette, ez körülbelül 3-6 hetet jelenthet. A Gránitnál a kölcsönkérelem benyújtásához szükséges összes ügyféldokumentum hiánytalan befogadásától számított 10 napon belül kerülhet sor a  szerződéskötésre, a folyósítás pedig utána akár 2 napon belül megtörténhet, a náluk vezetett bankszámlára.

Ami még fontos lehet

Célszerű átgondolni és mérlegelni, hogy milyen felújítási munkálatokat szeretne az ügyfél elvégezni, mert a támogatást csak egyszer lehet igénybe venni – hívta fel a figyelmünket az MKB lakossági üzletfejlesztés főosztályvezetője, Mag Mihály.

A Budapest Bank szerint az államilag támogatott otthonfelújítási  hitel előnye, hogy a kamat a teljes futamidőre 10 százalékos, illetve hogy a megkapott otthonteremtési támogatást díjmentesen lehet előtörleszteni. Hátránya, hogy teljesíteni kell a használt lakásra vonatkozó csok-rendeletben kikötött és előírt dokumentációs és személyi feltételeket.

A K&H-nál arra számítanak, hogy a nagyobb összegű otthonfelújításhoz várhatóan a 3 százalékos kamatozású kamattámogatott felújítási hitelt fogják az ügyfelek előnyben részesíteni, amennyiben elő szeretnék törleszteni a hitelt a támogatás összegével. Ha hosszabb futamidőben gondolkodik az ügyfél, akkor szintén a felújítási célú lakáshitel lehet a megfelelő a számára. Kisebb összegű felújításokhoz inkább a személyi kölcsön lehet ideális szerintük, különösen ha az ügyfél nem szeretne előtörleszteni.

A Gránit Bank kiemelte, az otthonfelújítási kamattámogatott kölcsönnél  is lehetővé teszik, hogy az igénylők digitálisan nyújtsák be kölcsönkérelmüket és az ahhoz kapcsolódó egyéb dokumentumokat,  továbbá folyamatos kapcsolattartást biztosítanak videóbankon, telefonon és e-mailen keresztül, hogy az igénylőknek csupán a szerződéskötéshez kelljen felkeresniük a bankfiókot. Extra kedvezmény náluk, hogy aki március 31-ig benyújtja hiteligénylését az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönre, az 20 ezer forint díjjóváírást kaphat a bankjuknál vezetett folyószámlájára. Webes online kalkulátort is indítanak néhány napon belül, ami itt lesz elérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik