Gazdaság

Belenyúlt a rendszerbe a kormány, sokkal kevesebb magántanuló lehet

Egy év alatt majd 50 százalékkal kevesebben lettek azok a diákok, akik felmentést kaptak a tanórai részvétel alól. A szakértő szerint az új rendszer elbizonytalanította a szülőket – írja a Népszava.

Tavaly szüntette meg a kormányzati oldal egy törvénymódosítással a magántanulói státuszt, helyette az lett, hogy igényelni lehet az egyéni munkarendet. (A törvénymódosítás indoklása is bravúros volt: „össztársadalmi érdek, hogy a gyerekek iskolába járjanak és végzettséget szerezzenek” – idézte fel az akkori történést a lap.) Ugyan ezzel is lehet mentesülni a kötelező órai jelenlét alól, de sokkal szigorúbbak a feltételei. Addig az iskolaigazgató engedélyezhette a magántanulói státuszt, most már csak az Oktatási Hivatal dönthet a kérelmekről. Eddig lehetett tanév közben is kérni, az új rendszerben már nem: csak a tanév megkezdése előtt jóval, június 15-ig lehet beadni a kérelmeket.

A hatás nem is maradt el:

Az Oktatási Hivatal (OH) Népszavának küldött adatai alapján a 2020/2021-es tanévben – október 16-ai adatok szerint – összesen 5214 tanuló rendelkezett egyéni munkarenddel, míg a 2019/2020-as tanévben 9545 gyermek tanult magántanulói státuszban vagy egyéni munkarendben. Ez 45,4 százalékos csökkenés egy év alatt.

„A korábbi évekre vonatkozó adatokból jól látszik, hogy a magántanulók száma egyre nőtt, ami szakmai és érdekvédelmi szervezetek szerint a hazai oktatás rendszerszintű válságára is felhívta a figyelmet – sokan így próbálták kimenekíteni gyermekiket a köznevelésből. A kormány ezt a „problémát” igyekezett adminisztratív eszközökkel megszüntetni, tovább csökkentve az iskolák szakmai önállóságát. De a módosítás alapjogokat is sérthet: a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint súlyos jogkorlátozást jelent, ha a szülők nem dönthetnek arról, hogy iskolába járatják vagy otthon tanítják, esetleg magántanulói csoportba viszik gyermeküket.”

Hogy mit jelent a nehezített-szigorított pálya? A lap összefoglalója szerint ezt:

  • Egyéni munkarendben tanuló most már csak az lehet, akinél hivatalos dokumentumokkal lehet igazolni, hogy erre szüksége van, például azért, mert sajátos nevelési igényű vagy tartós betegségben szenved.
  • De az OH szerint az nem elegendő érv, ha a szülők egyszerűen úgy gondolják, a gyereknek jobb otthon vagy egy kisebb tanulócsoportban, mint az iskolában.
  • Ha az egyik vagy mindkét szülő pedagógus, már ők sem kérvényezhetik, hogy otthon taníthassák gyermeküket, ha annak nincs semmi más speciális indoka.
  • Akkor sincs esély a kérelem elfogadására, ha egy állami iskola egyházi fenntartásba kerül, de a szülő azt szeretné, hogy gyermeke továbbra is világnézetileg semleges oktatásban részesüljön.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik