Gazdaság

A fideszes vezetésű Tihany 2,5 milliárd forintot kap a titokban osztott állami támogatásból

2,5 milliárd forint egyedi támogatást kap Tihany a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a Tihanyi Legenda Program első ütemére – derül ki az önkormányzat oldalán található előterjesztésből. Az eddigi tapasztalatok alapján jó ajánlólevél, ha egy települést kormánypárti polgármester vezet, eddig ugyanis egyetlen ellenzéki helység sem részesült a milliárdos állami pénzosztásból. Márpedig Tihany élén a fideszes Tósoki Imre áll.

Bíztak a kormányzati támogatásban

A Tihanyi Legenda Program előkészítése már 2018 óta tart, de az állami támogatás kiadása a koronavírus-járvány miatt szeptemberre csúszott. A pénzt egy három tagból álló konzorcium kapja,

  • 1, 7 milliárd jut a Tihanyi Önkormányzatnak,
  • 403 millió forintot kap a Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., ez a cég szintén az önkormányzat tulajdona,
  • 355 milliót pedig a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítványnak utalnak át.

A pénzből az önkormányzat a tihanyi rév környezetében épít egy turisztikai fogadóépületet és egy parkolót, környezeti kármentesítést hajtanak végre, és rendezik a kikötő területét és a part menti erdősávot. Hogy ez pontosan mit jelent, azt a dokumentum nem részletezi, de a polgármester egy júniusi nyilatkozatából néhány részlet kiderül.

A Club Tihannyal szemközti területen egy 350-400 férőhelyes parkolót akarunk építeni, itt egy turisztikai fogadóépület is helyet kap. Mindez két év múlva meg is valósulhat. A következő lépés pedig az lesz, hogy meg kell oldanunk majd innen az emberek szállítását a faluba, akár elektromos buszokkal vagy valami más megoldással.

A 2,5 milliárdos támogatásból létrehoznak még a Bujtor István Szabadtéri Színpad környezetében egy szabadtéri rendezvényhelyszínt, és kialakítanak egy művészeti alkotó teret. A szabadstrandok és a hajóállomás környezetében pedig zöldítést terveznek.

Tósoki korábbi nyilatkozatából ráadásul arra lehet következtetni, hogy a 2,5 milliárdos egyedi támogatás csak a kezdet. 2020 áprilisában ugyanis a városvezető arról beszélt,

abban bízik, hogy kormányzati támogatással ismét ilyen nagy lépés előtt áll a község.

Ehhez ismertette a 2030-ig szóló terveket, ezek közül az első hármat valósítják most meg:

  • Balatoni kapu – a tihanyi rév és környezetének integrált fejlesztése,
  • Kultúr-part – Tihany kulturális negyedének létrehozása,
  • A lélegző félsziget – a félsziget táji és rekreációs minőségének fejlesztése,
  • Ezeréves örökségünk – a tihanyi apátság és környezetének megújulása,
  • A világörökségi helyszín – az ősközség épített környezetének minőségi megújítása,
  • a Tihanyi-félsziget közlekedési rendszerének komplex megújítása
  • Apáti fogadókapu – A 71-es úti bekötőút környezetének integrált fejlesztése.

Nincsen nyoma a kiosztott támogatásoknak

Tihany 2018-ban nagyjából 1,9 milliárd forint uniós pénzhez jutott egy szórakoztatóközpont megvalósítására és az apátság belső tereinek felújítására, és hárommilliárd forint állami támogatás jutott az apátság műemléki rekonstrukciójára, egyes épületeinek fejlesztéseire és az apátsági vendégház bővítésére. Eközben ellenzéki városok még a korábban beígért turisztikai támogatást sem feltétlenül kapják meg.

Arról, hogy a turisztikai ügynökség egyedi döntésekre hivatkozva oszt több száz millió forintos támogatásokat, az elmúlt hónapokban cikksorozatban számoltunk be arról. A vissza nem térítendő támogatások megszerzését célzó kérelmek közös jellemzője, hogy azokat nem nyilvános pályázati felhívásra nyújtották be. Egyedi, „ad hoc” döntésekre hivatkozva kért és kapott 811 millió forintot Zoób Kati divattervező egy balatonfüredi divatmúzeum megvalósítására, mint ahogy a cikksorozatunk megjelenésig titkolt közpénzforrásból igényelt 300 millió forintot Tiborcz István volt üzlettársa, Paár Attila is. Tasnádi László, az Orbán-kormány volt rendészeti államtitkára, egykori III/II-es tiszt egy balatoni panzió megépítéséhez kért 286 millió forintos támogatást. Nemcsak cégek, hanem önkormányzatok is pályáztak állami százmilliókra a Magyar Turisztikai Ügynökségnél: a fideszes balatonboglári önkormányzat például több száz millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott különböző projektekre, és a szintén fideszes balatonfüredi is igényelt bő 3 milliárd forintot kempingjének kicsinosítására.

Szakmai szempontok alapján, egy szakmai grémium segítségével, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának döntése alapján ítélik oda az egyedi turizmustámogatásokat

– írta a Guller Zoltán vezette ügynökség lapunknak küldött válaszából. Azt azonban adatigénylésünkre sem árulta el az MTÜ, hogy kik a tagjai a grémiumnak, és azt sem tudni, közelebbről milyen szempontok alapján születnek a döntések.

Ráadásul a Magyar Turisztikai Ügynökség – ellentétben a Kisfaludy-támogatásokkal – az egyedi támogatásokról nem vezet nyilvános listát. Cikksorozatunk első részének megjelenését követően ugyan egy összesített táblázatban megjelentették a 24.hu által nyilvánosságra hozott projektek adatait, de azóta nem frissítik egyedi támogatásokkal a listát, így a tihanyi támogatásnak sincsen egyelőre nyoma az MTÜ honlapján.

Kiemelt kép: Mohai Balázs /MTI

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik