Gazdaság koronavírus

Lehetetlen helyzetet teremt a szállodai esküvőkön az új járványügyi szabályozás

A Ceremóniamester Szövetség kutatása szerint közel tízezer pár halasztotta őszre az esküvőjét a tavaszi időszak kijárási korlátozása miatt, de a most bevezetett kormányrendelet ismét ellehetetleníti a lagzikat, immár másodszor, írja keddi közleményükben.

Az egyesület felhívta a jogalkotó figyelmét a friss rendelet jogharmonizációs hibáira, amelyek például olyan helyzetet teremtenek, hogy ugyanazon az esküvőn egy az adott szállodában megszálló esküvői vendéget enged kiszolgálni, míg aki nem száll meg, azt nem.

A változások értelmében a vendéglátó üzletekben 23 óra után nem tartózkodhatnak vendégek, viszont ez a szálláshelyek éttermére, bárjára nem vonatkozik, mert az a törvény szerint a szálloda megszálló vendégei számára nem vendéglátó üzlet, hanem a szálloda szálláshellyel együtt kínált egyéb szolgáltatása.

A nem megszálló vendégekre viszont vonatkozik az esti 11 órás korlátozás, az ő számukra ugyanis az szálloda étterme vendéglátó üzlet, mert nem mint megszálló vendég, hanem csak mint utcáról betérő vendég veszik igénybe az étkezést. A szállóvendéget este 11 után is ki lehet szolgálni, a külsőst nem

– magyarázzák.

A szervezet ezért azt javasolja a kormánynak, tegyék általános szabállyá, hogy az esküvők területén 23 óra után is lehessen tartózkodni, ezzel is feloldva a jogi paradoxont és lehetővé téve több ezer családdá válni vágyó fiatal pár esküvőjét.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik