Belföld koronavírus

Legalább 30 napot kell várni a két negatív tesztre

A Müller Cecília által hétfőtől megváltoztatott új eljárásrend értelmében a háziorvos is karanténba küldheti a koronavírus-fertőzés gyanús pácienseit. Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezet (HaOSz) alelnöke a Népszava megkeresésére arról beszélt, a hatóság már nem képes megfelelő sebességgel reagálni az új esetekre, de szakmailag nem tartja rossznak az új rendszert.

Mint fogalmazott, a tünetmentes kontaktokat jelenleg nem sok értelme van tesztelni, hiszen a háziorvos jelzése után 24-72 óra múlva veszi le a mintát az Országos Mentőszolgálat, a lelet pedig csak 8-10 nap alatt érkezik meg.

Akit hatósági karanténba küldtek, csak két negatív PCR-teszttel szabadulhat, de Cserni István szerint a rendszer leterheltsége miatt ennek megszerzése legalább 30 napba telik.

Ennél rövidebb idő alatt nem tudom kiszedni őket a pozitív státuszból

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a nála kialakult gyakorlatban az igazolt covidosok egy negatív teszt után négy-öt nappal visszamehetnek dolgozni, ha nincs panaszuk.

Az új eljárásrend értelmében a háziorvos akár egy tünet alapján is tíz napos otthoni elkülönítésre utasíthatja a pácienst, és ezt követően sem kötelező PCR-tesztet kérni, csak ha a páciensnek több koronavírusra utaló tünete van, és emellett koronavírus-fertőzött területen járt, szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármi más okból kockázati csoportba sorolható.

A szakember azt mondta, az új eljárásrend a hatósági karanténból való szabadulási feltételek megváltoztatásával csökkenti a rendszer tesztéhséget.

Megjegyezte azt is, bár tíz napra mérsékelték a karantén idejét, az új eljárásrend szerint ebből két negatív teszttel sem lehet korábban szabadulni, mert a tisztifőorvos magyarázata szerint az új szabállyal csökken a veszélye, hogy fertőző emberek esetleg a járványügyi előírásoknak fittyet hányva jussanak el a tesztelő helyekre.

Van, ahol továbbra is 36 ezer forintot kérnek egy PCR-tesztért, mások felhagytak a mintavétellel
Életbe lépett a hatósági ár, láthatóan nem mindenki elégedett vele.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik