Gazdaság

2,2 milliárdért kommunikál az államnak Rókusfalvy Pál cége

A Fideszbe belépő üzletember-borász a kormánykedvenc Valtonnal is üzletel, az Európai Uniónak pedig sokat, több mint 134 millió forintot köszönhet.  

2,2 milliárd forintos, három évre szóló (egy évvel meghosszabítható)  keretszerződést írt alá a NIF Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. és Rókusfalvy Pál cége, a Roxer Kommunikációs Kft. — derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból.

A Rogán Antal minisztériuma alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak dolga az, hogy az állami, költségvetési szervezetek számára beszerezze a kommunikációs szolgáltatásokat. Ez a gyakorlatban leggyakrabban egy-egy hatalmas, több tízmilliárdos keretszerződést jelent, amelyeken belül több mint két éve nincs is verseny: mindent Balásy Gyula cégei nyernek el. (Ilyen keretszerződésre egyébként tavaly a Roxer is bejelentkezett, de a G7 cikke szerint Balásy a papírforma szerint elvitte a megbízást.)

Ezúttal azonban a NKH külön közbeszerzési eljárást indított „Integrált reklámügynökségi szolgáltatások a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási projektjei keretében” tárggyal. A nyílt eljárásban csak Rókusfalvy Pál cége, a Roxer Kommunikációs Kft. és a Balásy Gyula-féle New Land Media Kft. szállt harcba, és nem kis meglepetésre a hatalmas munkát a Rókusfalvy-cég vitte el. A Roxer alvállakozói, illetve erőforrásnyújtó szervezetei a családi klaszterbe tartozó Roxer Produkció Műsorkészítő Kft. és a szintén Rókusfalvy-érdekeltség Subkult Production Kft.

Rókusfalvy Pál sokak számára a 90-es évek egyik legsikeresebb rádiós és tévés műsorvezetőjeként lehet ismerős, ám a 2000-es évek elejétől családi vállalkozásával a rendezvényszervezési piac fajsúlyos szereplője lett. A Roxer Kommunikációs Kft. két többségi tulajdonosa a Rókusfalvy testvérpár, Pál és Gábor.

2003-ban Rókusfalvy Pál azzal került be a lapokba, hogy Mészöly Kálmán, Cseke Péter, Koltay Gábor és Jankovics Marcell mellett a Fidesz ünnepélyes tagfelvételén lett a jelenlegi kormánypárt tagja. 2016-ban a Mandinernek adott interjújában a Váli-völgyi fejlesztésekkel és felcsúti kisvasúttal kapcsolatban  úgy fogalmazott:

A bulvárhírekben nyilván jól mutat, hogy mutyiznak a közpénzekkel, kisajátítják a kisemberek magántulajdonát, de ez a fejlesztés hatalmas lehetőség a térségnek.

Nem sokkal később pedig a 2016-os kvótanépszavazáson való részvételre és nemmel voksolásra buzdított Etyeken, a Fidesz népszavazási kitelepülésén Tessely Zoltán országgyűlési képviselő társaságában.

Tessely Zoltán fideszes képviselõ, Feldman Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Rókusfalvy Pál borász. Fotó: MTI/Illyés Tibor

2017-ben az Átlátszó írta meg, hogy 53,6 millió forintba kerül a Rókusfalvy-család etyeki borászatának kipofozása, a projektre EU-támogatást kértek. Az Európai Unió pályázatait összegző oldal szerint ennél jelentősen több pénz jutott a Rókusfalvy-birtokhoz, ami annak fényében különösen érdekes, hogy a kommunikációs szakember kiállt a Brüsszel-kritikus referendum mellett:

  • 2016-ban Rókusfalvy 2,2 millió forintot kapott az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása pályázat keretében,
  • 2017-ben pedig 133,3 millió forint közpénzt ítéltek meg a Rókusfalvy Birtok Vendéglátóipari Kft.-nek komplex borászati fejlesztésekre.

A hírek alapján úgy tűnik, a szakember ligát váltana: 2019 nyarán derült ki, hogy Roxer Kommunikációs Kft. a kormánykedvenc Valtonnal, illetve a XTRM Group Kft.-vel alapított közös céget GO for Sport Events néven. A Valton kisebbségi tulajdonosa az a  Bessenyei István — Sarka Kata bulvárszereplő férje —, akinek neve rendre felbukkant az egykori Rogán-házaspár ügyei környékén. Bessenyei Sarka Katával alapította meg a Nakama & Partners Kft.-t, később az ő tulajdonrészét vette meg Gaál Cecília, akkor még Rogán Antal feleségeként. Gyorsan megjelentek a radaron az állami támogatással tető alá hozott rendezvények, például a Fitbalance, illetve a Fitbalance Kids és később már az érdekkör kezeiben tudhatott egy értékes budai teniszbizniszt is. A sport területe Rókusfalvy ügye szempontjából azért érdekes, mert a Valtonnal közös cége neve alapján éppen a sportrendezvényszervezési feladataira koncentrálhatnak.

Sarka Kata párja is beszáll a sportrendezvénybizniszbe
Rogán Cecíliáék már több száz millió forintnyi közpénzt vonzottak rendezvényeikhez. A jó példa úgy tűnik, ragadós.

Kiemelt kép: Rókusfalvy Pál kommunikációs szakember, borász beszédet mond a Borjog és Bormarketing konferencián Budapesten, a New York Palotában 2019. március 1-jén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik