Közélet

Vizsgálat indulhat a badacsonytomaji alpolgármester és „Rogán trafója” ügyében is

Sértett törvényt Hartai Béla, Badacsonytomaj alpolgármestere azzal, hogy májusban fejlesztés nélkül egy építőcég tulajdonosának továbbértékesített egy értékes fejlesztési területet?

tette fel a kérdést Polt Péter legfőbb ügyésznek Vadai Ágnes, DK-s képviselő. A politikus a 24.hu korábbi cikkére hivatkozott, amelyben arról írtunk, hogy a badacsonytomaji alpolgármester feldarabolta és eladta azt a kiváló helyen fekvő telket, amit turisztikai fejlesztés céljára szerzett meg jutányos áron az önkormányzattól még a megválasztása előtt.

Hartai azt ígérte, hogy 2022-ig pincesort épít a területre, és szerződésben vállalta, hogy ha nem valósul meg a beruházás, az önkormányzat visszaveheti tőle az ingatlant, sőt kötbért is fizet. A jelenleg is élő szerződés azonban nem akadályozta meg abban, hogy májusban fejlesztés nélkül egy építőcég tulajdonosának továbbértékesítse a területet.

Polt Péter válaszában azt írta, hogy Vadai Ágnes kérdését feljelentésként értékelte, ezért azt a Tapolcai Rendőrkapitánysághoz továbbította. A lépést azzal indokolta a legfőbb ügyész, hogy a nyomozóhatóság feladata ugyanis annak megítélése, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás felkelti-e bűncselekmény gyanúját, és van-e helye a nyomozás elrendelésének.

Az alpolgármester saját zsebre eladta a telket, Badacsonyban kitört a belháború
Zúgolódnak a képviselők az alpolgármester szerződésszegése miatt, a polgármester magyarázkodása sem nyugtatta meg a kedélyeket.

A DK-s politikus egy másik, szintén a 24.hu által feldolgozott témában is a legfőbb ügyészhez fordult. Augusztus 13-án számoltunk be arról, hogy a munkálatok előzetes bejelentése nélkül kihelyezte a XII. kerületi Felhő és Gyöngyvirág utca sarkára az Elmű alvállalkozója azt a nagy teljesítményű transzformátorállomást, amely miatt júliusban heves tiltakozás indult a környéken. A szomszédok megszerezték a munkálatok dokumentációját és ez alapján azt állítják, hogy a transzformátor Rogán Antal propagandaminiszter korábbi lakóhelyének ellátására szolgál. A hatalmas alapterületű, többszintes villát a Valton-Sec Kft. résztulajdonosa, Bessenyei István és felesége, Sarka Kata építtette, és tavaly készült el.

Vadai megkeresése, amelyben a képviselő azt kérdezte, hogy sértett-e a törvény az Elmű alvállalkozója a trafó kihelyezésével, Polt szerint a villamosenergia-ipari építésügyi hatóság eljárásával összefüggő és az ügyész közérdekvédelmi feladatkörében való fellépésre irányuló kérelemnek minősül, ezért azt a Fővárosi Főügyészségre irányította.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik