Gazdaság

Évente 50 milliót oszt ki a XII. kerület társadalmi szervezeteknek, kész csoda, ha valaki értesül róla

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) honlapján mutatta be, milyen extraóvatos módon kommunikál a XII. kerületi önkormányzat a társadalmi szervezeteknek szánt összegekről.

Mit írják: kétféleképpen kérhetnek pénzt a XII. kerületi Önkormányzattól társadalmi szervezetek. Van egy normálisan meghirdetett 10 milliós keret, amire részletes költségvetéssel és leírással lehet pályázni. Illetve van a 2014/5-ös rendelet, ami alapján évente nagyjából 50 milliót osztanak ki, itt elég annyit írni, hogy például „szokásos programjainkra (működési költség)”. Az MKKP szerint úgy tűnik, utóbbiról csak azok tudnak, akik évek óta kapják ezeket a pénzeket, ugyanis a rendeletet ugyan fent van az önkormányzat honlapján, de még véletlenül sem a „pályázatok, felhívások” almenüben, hanem egy kevésbé relevánsnak tűnő helyen.

A pályázati lehetőségről nem számolt be a Hegyvidék újság, a Hegyvidék TV, az önkormányzat facebook oldala, se cikkben az önkormányzat weboldala, ennek ellenére voltak, akik kértek pénzt, Fonti Krisztina alpolgármester szerint pedig minden kérelmező meg is kapta a vágyott összeget.

  • A Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) év végi vacsorájára kért 250 ezer forintot. Az MKKP jelentkezett a POFOSZ-nél, de úgy tűnik, nincs is XII. kerületi szervezetük.
  • A Farkasvölgyi Baráti Kör szintén étkezésre kért pénzt, a „szokásos rendezvények céljára” kapott 150 ezer forint 80 százalékát költötték ételre, üdítőre és kőbányai sörre. A támogatást készpénzben kérték, mert nincs bankszámlájuk. A szervezet képviselője dr. Bácsy Zsolt, korábbi kerületi KDNP-s képviselő. Székhelye pedig dr. Bácsy Zsolt és dr. Gaál Katalin közös tulajdonú lakása. Gaál Katalin volt a kerületi KDNP korábbi elnöke. Gaál Katalin szervezete, a Keresztény Konzervatív Egyesület is kapott kerületi közpénzt. Az Egyesület a Mindszenty és a Márton Áron szobrot koszorúzgatja és előbbit grefitimentesíti. A MKKP önkéntesnek jelentkezett hpzzájuk, de válaszra sem méltatták őket.
  • A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület elfelejtették megírni, hogy mennyi pénzt szeretnének, úgyhogy ők hasraütésre 150 000 forintot kaptak, amiről egy magánszemély állított ki nekik számlát. A szervezet elnöke dr. Bernyák Adrienn iskolaigazgató, kerületi fideszes képviselő.

A pályázatokról egy személyben dönt a polgármester közelebbről meg nem határozott szempontok alapján.

Kiemelt kép: Google Street View

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik