Gazdaság

Bőven egymilliárd fölé csúszhat az augusztus 20-ai tűzijáték ára

Hétfő reggel számoltunk be róla, hogy akár nettó 6,5 milliárd forintot is elvihet az államalapítást ünneplő háromnapos rendezvénysorozat. Úgy, hogy ebben a tűzijáték ára nincs benne, arra ugyanis egy külön közbeszerzésben kerestek szervezőt.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát szervezik meg, amely a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható. Az ára is ehhez mérhető: az Elektronikus Közbeszerzési  Rendszerbe nemrég feltöltött dokumentumokban található szerződéstervezetben a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH)

nettó 1,3 milliárd forintos becsült árral számolt.

A tervezet szerint keretszerződésről van szó, a feladat összetett, a zenei alap, a látványtervezés és az uszályok telepítése ugyanúgy beletartozik, mint a zárt láncú kommunikáció megszervezése.

A megbízást – tekintettel arra, hogy augusztus 20-áig már nincs túl sok idő és a járványhelyzet miatt még a megrendezés is bizonytalan volt – hirdetmény nélküli eljárásban pályáztatták meg. Ez azt jelenti, hogy három vállalkozást kértek fel ajánlattételre. Mindegyikük ismerős lehet a Rogán Antal minisztériuma alatt működő NKH háza tájáról:

  • az Antenna Hungária Zrt. nyerte meg tavaly nyáron a kommunikációs hivatal 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretszerződését. Alvállalkozónak Balásy Gyula cégeit és a Fidesz kedvenc őrző-védő cégeként ismert Valtont vonták be. Ez az állami cég felel a cikk elején említett nagyszabású Szent István-fesztiválért.
  • A Valton-Sec Zrt. kisebbségi tulajdonosa Bessenyei István, aki az üzlettől a lakhatásig változatos területeken segíti a – mára már egykori – Rogán-házaspárt.
  • A Network 360 Reklámügynökség Kft. annak a Csetényi Csabának a cége, aki amellett, hogy Rogán Antal egykori, Pasa Parki szomszédjaként ismert, hosszú éveken át milliárdos tételben kapta a megrendeléseket az NKH-tól. Csetényi, illetve vállalkozásai diadalmenete egészen 2018 nyaráig tartott, akkor kegyvesztett lett, Rogánék szerződést bontottak Csetényi és Kuna Tibor cégeivel.

A közbeszerzési eljárás dokumentumai szerint az NKH keretszerződés megkötésével is számolt, mivel a koronavírus-járvány miatt rendkívül nehezített az eszközök beszerzése, szállítása, az engedélyeztetési eljárás, illetve az egyes, gyakran egymásra épülő részfeladatok összehangolása. Hogy pontosan milyen konstrukcióban szervezik meg a tűzijátékot, az a szerződéskötést követően derül ki.

Az elmúlt években egyébként csak 222 millió forintba került a félórás augusztus 20-ai budapesti tűzijáték.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik