Belföld

Karácsony: fontosabb a Lánchídnál a tűzijáték?

A főpolgármester mindent megtesz azért, hogy a híd közeléből rakétákat ne lőhessenek fel.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán reagált cikkünkre, amely szerint az Orbán-kormány többet szán idén az augusztus 20-ai grandiózus ünnepre, mint a Lánchíd felújítására, ráadásul úgy, hogy ebben nincs benne a tűzijáték ára, ami – sejtése szerint – szintén nem lesz olcsó mulatság.

Korábban arról egyébként azt mondta, ha már a járvány miatt újra kell gondolni sok mindent, azt is érdemes lenne, az ország akar-e tűzijátékot, ami brutálisan légszennyező, miközben a levegő minősége és a vírus terjedése között szoros a kapcsolat.

A kormány többet szán augusztus 20-ára, mint a Lánchíd felújítására
6,5 milliárd forint mehet el a rendezvényekre úgy, hogy ebben az összegben a budapesti tűzijáték ára még nincs benne.

A főpolgármester úgy véli, ez pontosan jelzi, hogy a kormánynak a látvány, a propaganda többet számít, mint Budapest.

Lánchídra 6 milliárd, parádéra 6,5 milliárd – és ebben a tűzijáték költsége nincs is benne (valahogy úgy sejtem, az se lesz olcsó). Ezek szerint van itt pénz mégis, csak fontosabb nekik pár nap csillogás, mint Budapest és az ország 171 éves szimbóluma.

Karácsony Gergely utalva arra, hogy a kérdés milyen régóta van napirenden, miközben korábban Tarlós István vezette a várost, furcsállotta, hogy az elmúlt hetekben a kormánypárti politikusok hirtelen elkezdtek aggódni. Tíz év kormányzás, 9 év városvezetés után,

mintha a híd állapota 170 év után akkor kezdett volna el romlani, amikor a budapestiek ellenzéki polgármestereket választottak októberben.

Tűzijáték? A Lánchídnál ne legyen

Felidézte, a Lánchídról szóló mérnöki jelentés világossá teszi, hogy a híd állagromlásához jelentősen hozzájárultak az augusztus 20-i tűzijátékok.

Csak ezt a részt valamiért eddig nem idézték a Lánchídból politikai fegyvert kovácsolni akaró kormányemberek.

A kormány idén az ünnepre a fél várost lefoglalná saját céljaira, az Alkotmány utcától a Vörösmarty térig. Erről 60 elemű listát kapott a Fővárosi Önkormányzat. „Benne a Lánchíddal.”

Újabb helyen venne el hatalmat Karácsonyéktól a kormány, ezúttal augusztus 20-a ürügyén
Azért, hogy a „méltó ünnep feltételei biztosítottak legyenek.”

Akinek valóban fontos a Lánchíd, az a felújítás előtt már nem szervez se rajta, se a közelében tűzijátékot. 

A főpolgármester jelezte, határozottan ellenzik, hogy a hídon és környékén bárki, bármilyen pirotechnikai eszközt használjon. Ezt világossá teszik

a látványpolitikai szervezőinek is, azon leszünk, hogy ezt megakadályozzuk. Amit pedig ezzel megspórol a kormány, azt adják szépen oda a Lánchíd felújítására.

Karácsony megismételte, a Lánchíd számukra nemzeti kincs, azt  akkor is felújítják, ha beleroskadnak, de jó lenne nem beleroskadni, jó lenne, ha a kormány többre tartaná a 171 éves Lánchidat, mint egy párórás tűzijátékot.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik