Gazdaság

222 millió forintot visz el a szűk félórás tűzijáték

21 ezer effektet lőnek fel, szükség esetén a tűzijáték egyetlen gombnyomással leállítható lesz.

Több mint 222 millió forintért (174 millió 817 ezer forint + ÁFA) vállalta el a 2018. augusztus 20-ai tűzijáték pirotechnikai, kommunikációs és biztosítási feladatait a Nuvu Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – derül ki a Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetményből.

A Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. megbízására a Nuvu mellett a Leskovics Pirotechnika Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is ajánlatot adott.

A nemzeti ünnep szervezését idén a Miniszterelnöki Kabinetiroda koordinálja. Fő felelőse, egyben az operatív törzs vezetője Kovács Zoltán kormányszóvivő korábban elmondta: idén több mint 21 ezer effektet lőnek majd fel augusztus 20-án este. A tűzijátékot a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon, valamint a Margit hídon ajánlják megtekinteni. A szervezők és a biztonságért felelős szervek folyamatosan zártláncú összeköttetéssel kommunikálhatnak egymással, szükség esetén a tűzijáték egy gombnyomással leállítható.

A Tankcsapda is ünnepel

Tűzijáték időtartama minimum 23, maximum 26 perc lesz. A Kossuth téri ünnepség és az esti tűzijáték zenéjét Szarka Tamás komponálta, Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja szerezte, az István király dicsérete című szerzeményben hallhatjuk majd Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnőt is szólózni. A nemzeti ünnep központi rendezvényei idén három napig tartanak: a Magyar Ízek Utcája már augusztus 18-án, szombaton megnyílik, és a hosszú hétvége mindhárom napján várja a látogatókat. Szintén mindhárom nap lesznek koncertek. Mások mellett a Tankcsapda is fellép majd a Gellért-szobornál.

Tavaly az mfor.hu írta meg, hogy a 2017-es tűzijátékot szintén a Novu álmodta a budapesti égre bruttó 224 millió forintért. 2016-ban még 140 millió forintból jött ki az ünnepi fényjáték.

A 2017-es elég impozáns volt:

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik