Gazdaság

9,3 milliárdért ad tanácsokat Palkovicséknak a Századvég

Ömlik a közpénz a kormányközeli agytröszthöz: ezúttal az Innovációs és Technológiai Minisztérium fizet elemzéseikért.

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány és Századvég Konjunktúrakutató Zrt. közösen nyerte el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kormányzati szakpolitikai tanácsadásra kiírt közbeszerzését. A 2020 és 2022 időszakra vonatkozó megbízás értéke nettó 9,3 milliárd (bruttó 11,8 milliárd) forint – derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött adatokból.

Nem egyszerűen javaslatok megfogalmazásáról van szó: a Századvég-konzorcium az állandó közvélemény-kutatások mellett havonta legalább ezer órában ad stratégiai tanácsokat, évente 12 stratégiai tanulmányt állít elő, illetve az Európa Projekt keretében évente egyszer felmérést és elemzést végez az uniós tagországokban, valamint Norvégiában, Svájcban és Nagy-Britanniában. Mindezt a szerződéskötéstől számított 33 hónapon át, de legfeljebb 2022 végéig. Azt is megadták, hogy évente mennyit kasszírozhat a konzorcium:

2020-ban nettó 2,9 milliárd, 2021-ben és 2022-ben pedig nettó 3,2 milliárd forintot.

Az innovációs minisztérium legutóbb 2015 októberében kötött a mostanihoz hasonló, 40 hónapos időtávra szóló, szakpolitikai tanácsadásra vonatkozó keretmegbízást, amelyet szintén a századvégesek nyertek el, akkor nettó 4,8 milliárd forintért. Az ITM és a konzorcium ezt leszámítva is sokadszor dolgozik együtt: a Századvég 2018 végén nyerte el a tárcától az EU28+ és időskutatás névre keresztelt 1,4 milliárd forintos megbízást, tavaly pedig egy egymilliárdos munka keretében kutatta Palkovicséknak a társadalom jövőképét.

A Századvéghez több állami csatornán ömlik a megrendelés. A konzorcium állandó alvállalkozóként segíti az évente tízmilliárdos tételben az állam kommunikációján dolgozó Balásy Gyula cégeit, és az amerikai lobbizásra költött hatalmas összegből is jutott nekik: Connie Mack egykori washingtoni lobbistával közösen 1,4 milliárdos szerződést kaptak a kormánytól.

Személyi szálakon is számos kapcsolódási pont van a kormány és a századvégesek között:

  • A Századvég Alapítványt 1985-ben hozta létre Stumpf István, az első Orbán-kormány kancellária minisztere, aki 2010 és 2019 között alkotmánybíróként dolgozott.
  • 2005-től az a Giró-Szász András volt az alapítvány ügyvezetője, aki 2011 és 2014 között kormányszóvivőként, majd a Miniszterelnökség államtitkáraként, 2018-ig pedig Orbán Viktor főtanácsadójaként segítette a kormányt.
  • A londoni nagyköveti posztról hazatérő Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Századvég Alapítványnál és a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nél is vezető pozíciót töltött be. Egyben ő Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, aki legújabban Andy Vajna egykori kaszinóiban tűnik föl tulajdonosként.
  • Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője lett a Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó és a néhai Arthur Finkelstein által Nagy-Britanniában alapított politikai tanácsadócég ügyvezetője.
  • A Századvég Konjunktúrakutató Zrt.-t tavaly októberben alapította Fűrész Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója; ez utóbbival és az alapítvánnyal is egy óbudai címen működik.

George Birnbaum tavaly egy svájci újságnak adott interjúban mondta el, hogy üzlettársával, a 2017 nyarán elhunyt Arthur Finkelsteinnel hogyan dolgozták ki a Soros Györgyöt támadó kampányt a Fidesz számára és hogyan lett a magyar származású milliárdosból a világ bármely országában felhasználható bűnbak. Orbán és Finkelstein együttműködése 2008-ban kezdődött. Birnbaum a svájci lapnak úgy nyilatkozott: hivatalosan a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány kötött velük egyéves szerződést.

Kitálalt a Fidesz kampánytanácsadója: így csináltak Sorosból tökéletes ellenséget
Először szólalt meg a Fidesz kampányáról George Birnbaum, Arthur Finkelstein üzlettársa.

Kiemelt kép: Neményi Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik