Gazdaság koronavírus

Tartalékok híján komoly bajban vannak a mikrovállalkozások

A vállalkozások mintegy harmadának maximum 3 havi megtakarítása van, 170 ezer mikrovállalkozásnak 1 millió forint sincs a számláján – derült ki az ATV riportjából. A kisebb panziók, az ingatlanügynökök és a nem élelmiszer jellegű kereskedők vannak a legnagyobb bajban. A pénzügyi szakértő szerint ezek a zömében családi vállalkozások hitelekkel élhetik túl a járvány okozta gazdasági válságot.

Hasonlóról számolt be nekünk is nem régiben néhány családi vállalkozó:

A fejlesztésre felvett hitelekből fizetik az embereket a kisvállalkozások, és ezzel felélik a jövőjüket
A szemészeti vizsgálatok felfüggesztése bedöntötte az optikusokat, vendégek nélkül vergődnek a cukrászok, az ortopédcipészeknek pedig a koronavírus a kegyelemdöfést jelenti.

A riportban megszólal Egri Valérné Judit, egy érdi mikrovállakozás tulajdonosa, aki 28 évvel ezelőtt alapította családi cégét a férjével, azóta is ajándék-, és reklámtárgyakkal foglalkozik: tollakat, jegyzetfüzeteket, pendriveokat értékesítenek. Illetve értékesítenének, ha nem kerültek volna a csőd szélére.

Mindannyian fizetés nélküliek vagyunk már két hónapja. Nem tudjuk, hogy mire készüljünk. Munkabérrel még valahogy családon belül megoldjuk, de ez nem megy sokáig. Ebben a szférába nagyon sokan vannak olyanok, akiknek esetleg 2-3 hónapra van kitartása, aztán kész – mondta az ATV Híradónak kilátásaikról.

Egy hétig még el lehet takarítgatni, de három hónapig?
A textiltisztítók zöme bezárt, a fogtechnikusoknak nincs munkájuk, a fotósok takarékon működnek.

Beidézik, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint tavaly 1 millió 945 ezer gazdasági szervezet működött Magyarországon. Ebből az 1-9 dolgozót foglalkoztató mikrovállakozások száma 500 000 körül mozog. A járvány miatt azonban sok cég tönkrement.

A Via Credit éves beszámolókon alapuló felmérését is megemlítik, melyben több mint 165 ezer mikrovállakozást vizsgáltak. A Pályázati tanácsadócég ügyvezető igazgatója szerint a felmérésből az derült ki, hogy a vállalkozások mintegy harmada nem rendelkezik 3 havi tartaléknál több pénzzel. Ez azt jelenti, hogy mintegy 171 ezer mikrovállalkozásnak kevesebb, mint egy millió forint van a számláján. A felmérésből az is kiderül, hogy főleg az autószervizek, a családi panziók, az ingatlanügynökök, és a nem élelmiszer jellegű kereskedők vannak komoly bajban.

Megszólaltatták még Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét is, aki szerint a legnagyobb probléma az, hogy a mikrovállalkozások sok esetben nem tudják külön kezelni a családi és a vállalkozási vagyont. Ugyanazt az autót használja magán célra, mint vállalkozási célra, a lakásába van bejegyezve, ami egyébként a lakóhelye, miközben a vállalkozásának a fő helye, és ez a vagyon összemosodás teremt egy átláthatatlan helyzetet.

Parragh azt is elmondta, a mikorovállalkozások is megkaphatják a munkahelymegőrző támogatásokat. Ezen felül több hitel is a rendelkezésükre áll, mint például az NHP Hajrá vagy a K+F támogatás.

Elhangzik még, hogy leghamarabb júniusban lehetnek arról statisztikai adatok, hogy hány mikrovállalkozás vette igénybe a támogatásokat, és hogy az mennyire segített nekik.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Gábor / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik