Gazdaság

Kitalálja, ki újítja fel 1,5 milliárdért a Kvassay-hidat?

A Mészáros János érdekeltségében álló Híd-Tám Kft. újítja fel a körülbelül 97 méter hosszú, Csepel északi részét Ferencvárossal összekötő Kvassay-hidat — derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból.

A Híd-Tám nem csak a kivitelezési munkákat végzi el, a tervezés is az ő kezükből kerül majd ki, összesen nettó 1 milliárd 498 millió forintért. A herceghalmi cég alvállalkozókat is igénybe vesz, így csurran-cseppen megbízás

  • a korábban Simicska Lajos tulajdonában lévő, mára Szíjj László kezébe került Közgépnek,
  • a Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelezésébe is bevont Kontúr Csoport Kft.-nek,
  • az etyeki kisvasútról megvalósíthatósági tanulmányt készítő Speciálterv Kft.-nek,
  • a Híd-Tám korábbi tulajdonosának érdekeltségében lévő Hídprov Kft.-nek,
  • a Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában álló V-Híd Zrt.-nek, amelyben korábban Homlok Zsolt is megvillant egy pillanatra,
  • és egy Átára bejegyzett cégnek, a Rail-Bau Kft.-nek.

Mészáros János az Orbán Viktor miniszterelnök barátjaként emlegetett Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos testvére, cégei milliárdos tételben nyernek el közpénzes megbízásokat. A Híd-Tám a kisebbik Mészáros-fiú birodalmának zászlóshajója: 2016 márciusában került Mészáros Jánoshoz és azóta kifejezetten nagy állami megbízásokat nyer el.

Itt vethet egy pillantást a cég eredményeire. Míg 2015-ben a Híd-Tám 96,9 millió forintnyi forgalmat produkált, addig 2016-ban, Mészáros érkezésének évében már 712,3 millió forintot szedett össze, 2018-ra pedig egy egészen más ligában találta magát 5,8 milliárd forintos árbevételével.

Szinte biztosra vehető, hogy 2019 még ennél is sokkal fényesebben sikerült a cégnek (a mérlegadatok még nem elérhetőek), ha abból indulunk ki, hogy csak közpénzes megbízásokból mekkorákat szerzett meg Mészáros János érdekeltsége tavaly:

  • Nettó 1 milliárd 105 millió forintért újítják fel a Királyréti Állami Erdei Vasút Kismaros-Királyrét és a Kemencei Erdei Múzeumvasút Kemence-Feketevölgyi panzió közötti szakaszait.
  • 2 milliárd 488 millió forintért fejezik be a székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljáróját.
  • Az erdőkertesi Egomax Kft.-vel közösen 3 milliárd forintos keretszerződést nyertek el a Magyar Közúttól az állami cég kezelésében álló hidak karbantartására.

A Kvassay-híd felújítási és tervezési munkálataira 2019 júniusában írt ki közbeszerzést az állami MÁV-HÉV Zrt. tárgyalásos eljárásban. A munkára a Híd-Tám mellett a győri Kútház Kft. és az A-Híd Zrt. jelentkezett, végül ajánlatot már csak utóbbi adott be.

Kiemelt kép: MTVA /Bizományosi /Róka László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik