Gazdaság

Mészáros Lőrinc öccséhez továbbra is zavartalanul ömlik a közpénz

Még csak március van, de Mészáros János két cége, az Adept Enviro Kft. és a Herceghalom Interat Zrt. már közpénzes munkához jutott.

  • Legújabb cége, az Adept Enviro Kft. a Naturaqua Környezetvédelmi Zrt.-vel és a Wessling Hungary Környezetvédelmi Kft.-vel közösen nyert el egy 1,5 milliárd forintos keretszerződést a balatonfűzfői Nitrokémia Zrt.-től — derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból. A cégek monitoring, mintavételi, laboratóriumi és szakértői feladatokat látnak el.  A szerződést március 20-án írták alá.
  • A Herceghalom Interat nevű Mészáros-cég pedig a Hidrot Kft.-vel közösen 241,1 millió forintért szállíthat 12 darab IRUS Deltrak 2.5-ös rádiós fűkaszálógépet és adaptereket az állami cégnek, az erről szóló kontraktust január 31-én szignózták. Érdekesség, hogy az egyébként csúcstechnológiás fűkaszát gyártó német IRUS honlapján csak a Hidrot Kft. van magyarországi viszonteladóként feltüntetve, Mészáros János vállalkozásának honlapján pedig az IRUS nem szerepel a forgalmazott márkák között.

Mindkét cég dolgozott már közpénzes munkán, az Apedt Enviro például már négy hónappal azután megnyert egy 260 millió forintos közbeszerzés az Országos Vízügyi Főigazgatóságtól, hogy Mészáros János megvette. Leggyakrabban mégis a Magyar Közúttal való üzleti kapcsolatáról írunk, hiszen az állami cégnek szállított már téli és nyári adaptereket, számos ruházati terméket, sőt: az erdőkertesi Egomax Kft.-vel közösen egy másik Mészáros János érdekeltségében lévő vállalkozás, a Híd-Tám Kft. nyerte el a közútkezelő hidak karbantartására vonatkozó 3 milliárd forintos keretszerződést,

Ahogy testvére, Mészáros LőrincOrbán Viktor miniszterelnök barátja, Magyarország egyik leggazdagabb embere – Mészáros János sem szűkölködik állami megrendelésekben. Számításaink szerint cégei csak tavaly 7,7 milliárd forint értékben jutottak közpénzből finanszírozott munkákhoz.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik