Gazdaság koronavírus

Nehézséget okoz a 3 hónapos munkanélküli ellátás, de nem lenne jó megnyújtani – mondja az Orbánnak tanácsot adó kamarai elnök

Bár feltűnően sürgött-forgott Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke márciusban-áprilisban a kormányzati mentőcsomag kidolgozása előtt, előtérbe tolta több csatornán is a kamara javaslatait, és amúgy is Orbán Viktor kormányfőnek ad tanácsot (nem hivatalosan), ő maga is elmondja most a Népszavának adott interjúban, hogy

Hivatalosan nekem nincs ilyen kötődésem Orbán Viktorhoz, de azt nem tagadom, hogy jó 30 esztendeje ismerjük egymást, és jó szakmai együttműködés van közöttünk. … A Gazdaságvédelmi Akciótervhez március végére bekértük a szakmák, cégcsoportok véleményét, kívánságlistáját, amelyet el is küldtünk a döntéshozók számára

, de az interjúban amúgy sok konkrétumot nem mondott arról, hogy tudná, mi folyik pontosan a gazdaságban. A legkonkrétabb dolog az interjú végén van: ősszel tisztújítás lesz a kamarában, és ő szeretné folytatni az elnöki pozícióban.

Nem is akáhol rendezik a tisztújítást: ha engedi a járvány, akkor az Országház Felsőházi termében lesz a rendezvény, már le is foglalták a termet. (Ha nem engedné a járvány, akkor online szavazás lesz.)

(Amúgy nem csak Orbánnak ad tanácsot, de Medgyessy Péterrel is jó kapcsolatot ápol, és ahogyan ő fogalmaz, volt olyan időszak is, amikor Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban is ugyanezt mondhattam el.

Állítja, hogy a kormánynak felkínált javaslataik jó része visszaköszön – az általunk megkérdezett közgazdászok szerint is eléggé visszafogott, az európai országokhoz képest vékonyka – magyar kormányzati mentőcsomagban.

Érzéketlenséggel vádolták, amikor egy hónapja azt mondta Parragh, hogy olyan sok ember lett már munkanélküli, hogy nem tudnak velük mit kezdeni – és széttette a kezét. Most sem nagyon változott a véleménye:

Ugyan elismeri, hogy az álláskeresési járadék összege és folyósításának három hónapos időszaka nehézséget okoz a friss munkanélkülieknek, de szerinte nem igazán lenne jó megnyújtani a támogatás idejét, mert szerinte ellenösztönzi az állástalanokat, hogy gyorsan próbáljanak munkát szerezni, meg nehéz is lenne visszacsinálni az időtartam kitolását – de azért hozzátette Parragh

ha mégis rövidnek bizonyulna a mostani időtartam, akkor a tapasztalatok birtokában beszélhetünk a meghosszabbításról.

Amikor rákérdeztek nála, hogy mekkora munkanélküliséget valószínűsít, sorolta a veszélyeztetett nagy tömegeket, de nem akart belemenni abba, hogy mégis akkor mennyi munkanélküli lehet, hol tetőzhet az állástalanság:

A legtöbben a külföldön munkát vállalók vannak, úgy 500 ezren lehetnek. A tapasztalatok szerint először őket küldték el, köztük természetesen a magyarokat is. Feltehetően a 180 ezer diákmunkában foglalkoztatott közül is sokuktól megváltak. Még nem világos az sem, hogy mi lesz a 70-80 ezer dolgozó nyugdíjas sorsa. A kölcsönzött munkaerőt is a legtöbb helyen elküldték. Most a hivatalos statisztikák szerint a január-márciusi időszakban a munkanélküliség 52 ezer fővel nőtt, de azóta a számuk naponta 4-5 ezer fővel bővül.

Meg azt is állította, hogy szerinte nagyobb lesz a gazdasági visszaesés, mint amennyit a kormány mond, de hogy pontosan mekkora, azt nem akarta megbecsülni, de szerinte nem kizárt, hogy ez kétszámjegyű is lehet százalékban mérve.

Kiemelt kép: A kötcsei piknikre 2018 szeptemberében érkező Parragh László, az MKIK elnöke. Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik