Gazdaság koronavírus

Varga Mihály: nem pénzkérdés a védekezés

A pénzügyminiszter szerint 3 százalékosnál is nagyobb lehet a deficit, ha erre lesz szükség.

Varga Mihály az állami rádió reggeli műsorában megerősítette, a koronavírus-járvány elleni védekezések gazdasági hatása a teljes költségvetést átírja. A pénzügyi akciócsoport dolgozik a  költségvetés újratervezésén, mert biztosítani kell a gazdaságvédelmi lépések – vállalkozások adófizetésének halasztása, a végrehajtások, árverések felfüggesztése, a törlesztési moratórium – pénzügyi fedezetét.

A pénzügyminiszter felidézte, az idei büdzsé elfogadásakor még szolid világgazdasági környezettel, 4 százalékos növekedéssel terveztek. A költségvetés mostani áttervezésekor az a feladat, hogy a bevételi és kiadási oldalt a valós gazdasági folyamatokhoz igazítsák, előkészítsék azokat a hosszú távú intézkedéseket, amelyek a gazdaság újraindításához szükséges pénzügyi fedezetet megteremtik.

Keresik a forrásokat arra, hogy a magyar gazdaság újra tudjon indulni, a későbbiekben pedig újra olyan sebességgel haladjon, mint amilyen a korábbi hónapokra volt jellemző – tette hozzá. Az MTI szerint a miniszter kiemelte, a magyar gazdaság eredményeit meg kell védeni. Mint mondta, kiadási oldalon is vannak áttervezésre váró tételek, például az olimpia elhalasztása miatt.

Varga Mihály közölte, a költségvetésnek biztosítani kell, hogy mnden kormányzati intézkedésnek adott legyen a pénzügyi fedezete.

A munkahelyek védelmén túl a pénzügyi eredményeket, a kisebb államadósság, a kisebb hiány elérését is védeni kell, továbbra is cél, hogy 3 százalék alatt maradjon az államháztartás hiánya.

Eredetileg 1 százalékos deficitet terveztek 2020-ra, ez a szám már nem tartható, de a költségvetésben több mint 400 milliárd forint tartalék van, adott a tér arra, hogy akár 3 százalékos deficittel is kezelhető legyen a helyzet. A pénzügyminiszter szerint azonban  magasabb hiány is elképzelhető, ha ez feltétlenül szükséges a  gazdaság újraindításához.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik