Gazdaság koronavírus

A munkáltatók mostantól szabadabban oszthatják be, mikor kell dolgoznunk

A koronavírus a munkáltatók számára is új helyzetet jelent. Ezért néhány munkajogi szabályt is fellazít a szerda éjjel megjelent újabb veszélyhelyzeti kormányrendelet. Rugalmasabban változtathat a munkáltató például a munkaidőbeosztáson, meghatározatlan idejű távmunkát is elrendelhet, sőt a dolgozók beleegyezésével akár a Munka Törvénykönyve szabályaitól is eltérhetnek, ami eddig tilos volt. A kormányrendelet intézkedéseit a veszélyhelyzet fennállása után még 30 napig kell alkalmazni.

Nézzük a részleteket a Hargittay és Tóth ügyvédi iroda munkajogi szakértőinek segítségével.

Akár aznap is megváltoztathatja a munkáltató a munkaidőbeosztást

A Munka Törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy a munkáltató akkor is csak a beosztás szerinti munkaidő kezdete előtt minimum 96 órával, vagyis legalább 4 nappal korábban módosíthatja az előzetesen közölt munkaidő-beosztásunkat, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel. Márpedig mostanában bőven felmerülhet ilyen körülmény, és nem biztos, hogy van idő a 4 napnyi kötelező kivárásra.

A kormányrendelet szerint viszont csütörtöktől a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a Munka Törvénykönyve rendelkezésétől eltérően is módosíthatja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a munkáltató gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, akkor akár aznap is módosíthatja a munkaidő-beosztást.

Távmunkát is elrendelhet a munkáltató, nem csak otthoni munkavégzést

A kormányrendelet szerint a munkáltató az  otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést is egyoldalúan elrendelheti a dolgozó számára. Az otthoni munkavégzés elrendelésére eddig is jogosult volt egyoldalúan a munkáltató, azonban a távmunkavégzés csak közös megegyezéssel, a munkaszerződés módosításával volt lehetséges. Tehát az új szabály mostantól megnyitja annak lehetőségét is, hogy a munkáltató a távmunkát elrendelje.

Hogy ennek mi a jelentősége, és miért kedvezhet a munkáltatóknak, az abból fakad, hogy az otthoni munkavégzés nem ugyanaz, mint a távmunka. Az otthoni munkavégzés Munka Törvénykönyve szerinti maximális időtartam 44 munkanap vagy 352 óra, a távmunkavégzés pedig korlátlan időtartamú. Különbség még, hogy a távmunkavégzésben főszabályként a munkavállaló munkarendje kötetlen, míg otthoni munkavégzés esetén kötött. Vagyis a távmunka a dolgozó szempontjából rugalmasabb.

Az új rendelkezés előnye az lehet a munkáltató számára, hogy nem kell egyeztetni a munkavállalóval, egyszerűen elrendelheti neki a távmunkát. Gyakorlatban azért lehet fontos áttérni a távmunkavégzésre, mert – bár Magyarországon kisebb a jelentősége, de – sok munkahelyen eddig is biztosított volt  az otthoni munkavégzés, amely így már elérhette, vagy megközelíthette a 44 munkanapnyi maximumot. Ha így van, de továbbra is azt akarja a munkáltató, hogy otthonról dolgozzon a munkavállaló, jól jöhet, hogy mostantól elrendelheti a távmunkát.

Egészségünk érdekében intézkedhet a munkáltató

A kormányrendelet szerint a munkáltató a  munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében megteheti a szükséges és indokolt intézkedéseket. A munkajogászok álláspontja szerint ez a szabály csak pontosítás, újdonságot nem tartalmaz, csak egyértelműsíti, hogy a munkáltató ellenőrzési joga a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzésére is kiterjed.

A fenti három előírással szemben nem lehet alkalmazni a kollektív szerződésben egyébként szereplő, ám ezektől eltérő szabályt.

A Munka Törvénykönyve szabályait is felül lehet írni

Az utolsó munkajogi pont szerint a munkavállaló és a munkáltató külön megállapodással eltérhet a Munka Törvénykönyve szabályaitól. Ráadásul egyelőre semmilyen szűkítés nincs, vagyis általánossá tették az eltérés lehetőségét, ha ezt a dolgozó és a foglalkoztató közös megegyezéssel teszik. Ez elég nagy változás, mert eddig a törvénykönyv egyébként kifejezetten tiltotta az eltérést.

A munkajogászok szerint egyelőre nagyon tág a meghatározás, várhatóan a tervezett újabb kormányrendelet pontosítja majd, milyen esetekben lehet alkalmazni az eltérést a Munka Törvénykönyvétől.

Az a véleményük, hogy a hétköznapokra nem lesznek nagy hatással a rendelkezések. A munkáltatók, ahol ez lehetséges volt, többnyire már áttértek az otthoni munkavégzésre, viszont most már a távmunkavégzést is elrendelhetik, amelynek nincs időtartam limitje. Annyiban könnyítik meg a rendelkezések a felek helyzetét, hogy könnyebben kezelhetővé válnak a gyors intézkedést igénylő változások. A rendelkezéseket a várhatóan csütörtökön kiadott kormányrendeletek fogják pontosítani.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik