Belföld

Koronavírus: Ekkor jár a teljes táppénz a karantén miatt

A Munka Törvénykönyve nem ismeri a karantén fogalmát, viszont minden vállalatnak rendelkeznie kell pandémiás cselekvési tervvel.

Ha valaki a munkájával összefüggésben karanténba kerül, akkor annak 100 százalékos táppénz jár – nyilatkozta az ATV-nek Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Más a helyzet azonban, ha például egy rokonlátogatás vagy utazás során kerül elkülönítésre. Ebben az esetben is kap majd táppénzt, de nem a teljes összeget.

Olyan is előfordulhat, hogy valaki egy rokona megfertőződése miatt nem tud dolgozni, vagy épp gyermeke felügyeletéről kell gondoskodnia, mert bezár az iskola. Nincs egyértelmű válasz arra, mit kezd a munkáltató az ilyen helyzetekkel. A vállalatok megtehetik, hogy járványveszély esetén mentesítik a dolgozókat a munka alól, erre az időtartamra alapbér jár.

Bár a Munka Törvénykönyvében nem szerepel a karantén fogalma, a vállalatoknál készen kell állnia a pandémiás cselekvési tervnek. Ez tartalmazza az egyes munkakörök kockázatainak elemzését és, hogy milyen intézkedések következnek, milyen előírások vonatkoznak a munkavállalókra, amennyiben a betegség eléri az adott munkahelyet. Ezeknek tehát még nem kellett élesedniük – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szintén az ATV-nek.

Az elnök nem értesült komolyabb munkajogi konfliktusról. Egyelőre kisebb viták fordulnak csak elő védőfelszerelések meglétéről vagy hiányáról, azok használatáról.

Egyébként nemcsak a munkajog nem ismeri, az egészségügyi törvény sem használja a karantén fogalmát. Ettől függetlenül a hatóságok jelenleg igazoltan fertőzöttek és megfigyeltek elkülönítésére is ezzel a kifejezéssel hivatkozik.

Kiemelt kép: Újraindult a termelés a Volkswagen zwickaui üzemében, MTI/EPA/Uwe Meinhold

Ajánlott videó

Olvasói sztorik