Gazdaság

Óvodapedagógus: négy év után 136 ezer forintot keresek

Több óvodában tanácstalanok az óvodapedagógusok. Nem tudják, hogy elvállaljanak-e csoportonként 29 gyereket, ha mindössze egy óvónő jut rájuk — számolt be az ATV.hu.

A közszféra állásportáljának friss adatbázisa alapján arról írnak, hogy

jelenleg hétszáznál is több óvónőt keresnek az országban.

Van, ahol nem csak egy, hanem két-három, sőt 5 óvodapedagógus is hiányzik. Az EMMI nem tartja kirívóan magasnak a betöltetlen állások számát.

Én negyedik éve vagyok a pályán, és nettó 136 ezer forint a fizetésem

— nyilatkozta a lapnak Kóber György óvodapedagógus. az őszi önkormányzati választáson függetlenként induló fiatalember szerint a későbbi minősítés sem hoz sokat a konyhára.

Kóber szerint sok tapasztalt óvónő is elhagyja a pályát, mert másutt fele annyi munkával többet keres.

Pl. én is ismerek olyan pedagógust, aki most 32 év után döntött úgy, hogy otthagyja a pályát, és inkább elmegy pénztárosként dolgozni egy üzletbe, sajnos ilyen is van, és ez egyre gyakoribb

– mesélte Kóber.

A létszámhiány miatt több óvodában előre gondolkodnak. A Pedagógusok Szakszervezetétől kérnek tanácsot, hogyan kezdjék a tanévet, ha eleve túlmunkára számíthatnak.

Már most sok helyről kérdésként jött, hogy 1 óvodapedagógussal, 29 gyerekkel, megkezdhető-e a tanév? Rákényszeríthetik-e őt arra, hogy ezért semmiféle plusz bérezést, túlóra díjat nem gondolnak elszámolni

– jelentette ki Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete, Óvoda tagozat elnöke.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik