Gazdaság

Szűkmarkúan bánt alkalmazottaival Matolcsy banktulajdonos unokatestvére

Tavaly őszig minden szépen alakult Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének cégbirodalmában. Szemerey Tamásnak a vállalatcsoportja központi cégén, a Bankonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft.-n keresztül két bankja is volt, gyakorlatilag egyedül az övé volt az NHB Növekedés és Hitel Bank Zrt., valamint jelentős érdekeltsége volt az MKB Bankban. Olyannyira befolyásos szereplője volt az MKB-nak, hogy év közben, nyáron növelte is részesedését. Aztán tavaly év végén megroppant valami, az NHB Bank – máig tisztázatlan körülmények között, az állam által sem felfedett, gigantikus veszteségek mellett – megfeküdt, a rokona, Matolcsy György által irányított jegybank felügyeleti biztosokat küldött ki, idén márciusban pedig elindult a hitelintézet végelszámolása, az MKB Bankból pedig kiszorították Szemereyt, idén januárban Mészáros Lőrinc közeli üzlettársának, Szíjj Lászlónak adta el a tulajdonrészét. (Szemereyék pedig a minap beperelték a jegybankot.)

A lejtmenet tehát év végén, idén év elején kezdődött, vagyis a tavalyi évi gazdálkodásra az nem nyomhatta rá a bélyegét. A központi cég, a Bankonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. most nyilvánosságra hozott beszámolója azonban rejteget érdekességeket.

A cég forgalma rekordot ért el, 364 millió forintra hízott, és az adózott profit is korábban nem látott szintre, 49 millió forintra nőtt. Ami azonban ennél lényegesebbnek tűnik, 4,2 milliárd forintot tüntet fel az egyéb követelések között, de nem fedik fel a dokumentumok, hogy ez  pontosan mit takar, kivel, mivel szemben követeli ezt a hatalmas összeget a cég. Szintén tetemes összeget tüntetnek fel az egyéb rövid lejáratú kötelezettségeken belül, 1,6 milliárd forint értékben kölcsönként.

Ahhoz képest, hogy az országban a pénzügyi szektor fizet a legjobban, valahogyan Szemereynél mintha az általános szabály nem működne. Tavaly papíron alig kaptak csak több fizetést az alkalmazottak (12-re nőtt a számuk) a végzettséghez kötött garantált bérminiumumnál: az átlagosan havi bruttó 200 ezres fizetés csupán 20 ezerrel haladja meg a végzettséggel rendelkezők minimálbérét.

Az előtte levő időszakban is a papíron kimutatott bér nem volt összhangban azzal, mint ami a bankszektorban jellemző.

Bankjai vannak, de a garantált bérminimumnál alig fizet többet a Matolcsy-rokon központi cége
A végrehajtások sora nem maradt abba, pedig a Bankonzult forgalma 350 millió forint fölé hízott.

Kiemelt kép: A Bankkonzult Kft. budapesti, Kelenhegyi úti központja. Forrás: maps.google.com.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik