Belföld

Bankjai vannak, de a garantált bérminimumnál alig fizet többet a Matolcsy-rokon központi cége

Nem akarnak szűnni a nehezen megmagyarázható dolgok Matolcsy György jegybankelnök unoktestvérének, Szemerey Tamásnak a vállalatbirodalmában. Több mint egytucatnyi vállalkozást ölel fel ez a birodalom, benne két bankkal, az NHB Növekedési Hitel Bankkal (ez szinte kizárólagosan Szemereyé) és az MKB Bankkal (abban kisebbségi tulajdonos), a központi cég pedig a Bankonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. Utóbbi vállalat forgalma tavaly 353 millió forintra  hízott, az adózott eredmény azonban kevesebb mint a felére, 15 millió forintra esett vissza – derül ki a most beadott beszámolóból.

Ebben minden bizonnyal szerepet játszik az, hogy miután kiderül a turpisság a Matolcsy-vezette jegybankkal és a jegybanki alapítványokkal kapcsolatban, az apanázs abbamaradt.

Kiderült: furcsa "tanulmányokra" költöttek az MNB alapítványai havi 6 milliót
A pénz Matolcsy unokatestvérének cégéhez vándorolt.

Jó ideig mind a 6 jegybanki alapítvány megvásárolta havonta a Bankonzultnak ugyanazt az elemzését, az ország legjobb, legnagyobb gazdasági elemzői csapatával rendelkező jegybank is így tett, ráadásul borsos áron. Havonta 6*750 ezer + 500 ezer forintért, ami évente összesen 60 millió forint, vagyis meglehetősen nagy haszonkulcs melletti bevételt hozott a Bankonzultnak. Amikor a bíróság a tanulmányok nyilvánosságra hozatalára kötelezte  a Bankonzultot, az alapítványok és a jegybank felhagytak az elemzésrendeléssel.

Annak ellenére, hogy a Bankonzultnak nem volt rossz éve tavaly, nem maradt abba a céggel szembeni végrehajtások sorozata.

Egy éve, hogy írtunk arról, jellemző volt az évi kétszeri, valamilyen fizetési kötelezettség elmulasztásából fakadó végrehajtás. A cégnyilvántartás azt jelzi, tavaly ősszel indult még egy eljárás, amely átnyúlt idénre.

Megszaporodó végrehajtások a Matolcsy-rokon központi cégénél
A jegybank és annak alapítványai kitömték a közelmúltban a Bankonzultot, idén viszont már két végrehajtást is indított ellenük adóhatóság.

Hol adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget időben vagy teljes egészében, hol parkolási díjat felejtettek el fizetni. A legutóbbi eljárást a XII. kerület önkormányzata indította velük szemben.

Feltűnően keveset fizettek papíron a dolgozóiknak az elmúlt években – 2015-ben például az alkalmazottak kevesebbet vittek haza papíron, mint a létminimum, és a kimutatott bérük a harmada volt a szellemi foglalkozásúak országos átlagánál. Rá egy évre a minimálbérnél pár ezer forinttal már többet kerestek a bevallás szerint.

Tavaly valamelyest javult a helyzet, de a 12 munkatárs átlagosan havi bruttó 200 ezer forintos bére még így sem sokkal haladta a középfokú végzettségűeket megillető havi 161 ezer forintos garantált bérminimumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik