Gazdaság

Matolcsy unokatestvérétől Mészáros barátjához került az egyik legnagyobb magyar bank harmada

Módosult az MKB Bank tulajdonosi szerkezete, miután a bankban Szíjj László 32,9 százalékos közvetett részesedést szerzett – tájékoztatta a bank az MTI-t hétfőn közleményben.

A tájékoztatás szerint a Blue Robin Investment S.C.A., az MKB Bank Zrt. 32,9 százalékos részvényese, ezt a céget vette meg Duna Aszfalt tulajdonosa Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. nevű cégétől. Szemerey Tamás egyben az NHB Növekedési Hitel Bank igazgatóságának elnöke és tulajdonosa.

A lépés aligha volt véletlen, hiszen az elmúlt egy hónapban Szemerey Tamás kisbankja, vagyis az NHB Bank likviditási problémákkal küzdött, és az MKB stakeholderei stabilabb tőkehátteret szeretett volna felmutatni – kommentálta a hírt az Index.

A lépéssel az MKB ugyanúgy NER-közelben maradt, mint a tranzakció előtt, hiszen Szíjj Mészáros Lőrinc jó barátja, a Simicska Lajos és a Közgép utáni korszak egyik legfajsúlyosabb építőipari vállalkozója.

Az MKB-A jelenlegi tulajdonosok az MKB honlapján közölt adatok szerint a Metis Magántőkealap 35,000001 százalék, a Blue Robin Investments S.C.A. 32,9 százalék, az RKOFIN Kft. 13,620597 százalék, az Eirene Magántőkealap 9,999999 százalék, az MKB Bank MRP Szervezet 5,379403 százalék és a Pantherinae Pénzügyi Zrt. 3,1 százalék részesedéssel.

A Metis és Metis 2. magántőkealapok – amelyeknek kizárólagos befektetői Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix – közvetlenül és közvetve 48,62 százalékos tulajdoni hányaddal és szavazati joggal rendelkeznek az MKB Bank felett a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. korábbi, tavaly augusztusi közlése szerint.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik