Gazdaság

Beperelték az MNB-t Matolcsy unokatestvérének bankja miatt

Szemerey Tamásék szerint meg lehetett volna menteni az NHB-t.

Megmenthető lett volna az NHB Bank, legalábbis ezt állítja a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás közvetett tulajdonában álló pénzintézet. Erről az mfor.hu ír a bank tavalyi beszámolójára hivatkozva.

A Magyar Nemzeti Bank azután vezetett be korlátozásokat, hogy tavaly novemberben és decemberben összesen 12,5 milliárd forintnyi betétet vettek ki az ügyfelek. A betétkivételek után a banknál maradt 28,5 milliárd forintos állománnyal szemben csak 8,7 milliárdos fedezet állt. Szemereyék azt állítják, hogy ennek ellenére tovább tudtak volna működni, a betétesekkel szembeni kötelezettségeknek a portfólióértékesítésből felszabadult pénzekből tettek volna eleget.

Az MNB viszont azt közölte, hogy szerintük az NHB Bank sem likviditásának helyreállítására, sem üzleti modelljének átalakítására nem tett olyan lépéseket, amelyek a fenntartható működést biztosították volna, ezért az ügyfelek érdekét is szem előtt tartva visszavonták a pénzintézet engedélyét. Ezt a döntést a végelszámolás alatt álló bank egyes tulajdonosai áprilisban bíróságon támadták meg – árulta el a jegybank. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik