Gazdaság

Feketemunkást dolgoztatott, többször nem adott nyugtát, egy fillér bírságot sem fizetett a fideszes kereskedelempolitikus cége

Ritka kivétel, hogy egy vállalkozásra egyetlen fillér bírságot se szabjon ki egyetlen hatóság se. Annak ellenére sem, hogy előbb megfogják, mert be nem jelentett alkalmazottat, feketemunkást foglalkoztat, aztán nemsokára meg lebukik a vállalkozás azzal, hogy sokszor nem adott nyugtát a vásárlóknak. Ez a ritka kivételes eset állt elő annál a Szatmáry Kft.-nél, amelyikben éveken át tulajdonos volt Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, kereskedelempolitikai biztos, most pedig földutak leaszfaltozáséért felelős biztos.

Emlékezetes hónapokat produkált a Szatmáry Kft. tavaly év elején. Nem sokkal előtte lett hivatalos, hogy az adóhatóság feketemunkást talált a cégnél.

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében
Szatmáry Kristóf miniszteri biztos szerint egy pár nappal előbb felvett munkásba botlottak bele az ellenőrök, és csak a könyvelő mulasztott. A családi céget Szatmáry édesanyja vezeti, aki a nagybani piac felügyelőbizottságának elnöke.

Aztán a 24.hu próbavásárlásaival buktatta le a vállalkozást, amely zöldség-gyümölcsös üzletet működtetett a Szatmáryék hazai kerületének számító XVI. kerületben, csak épp gyakran elmaradt a nyugtaadás – amely a bevételeltitkolásra is lehetőséget adhatott.

Feketemunkás után: a nyugtaadás is elmarad a fideszes kereskedelempolitikus családi cégénél
Többször nem kaptunk nyugtát a Szatmáry család zöldséges üzletében. Ez bevételeltitkolásra ad lehetőséget, amivel az adó egy részét kerülhetik el. A miniszteri biztos ügyvédjén keresztül akarta lebeszélni lapunkat a cikkírásról.

Szatmáry előbb hazugsággal és manipulációval vádolta lapunkat, de videofelvételekkel igazoltuk, hogy az esetek nagyobb részében nem kaptunk nyugtát – aztán a fideszes politikus gyorsan kiszállt a családi cégből. Tavaly január óta így már csak anyjáé, Szatmáryné Jahl Angéláé és testvéréé, Szatmáry Arankáé a cég.

A most benyújtott beszámolóból négy érdekesség is kiderül. Az egyik, hogy egyetlen forint bírságot sem fizetett a vállalkozás, sem 2017-ben, sem 2018-ban.

Tavaly még védekezhettek volna azzal, hogy a 2017-ben beigazolódott feketefoglalkoztatás utáni büntetést csak 2018-ban kell befizetni, de a mostani dokumentumok tanúsága szerint ilyen tavaly sem sújtotta őket. Ahogyan a nyugtaadás elmulasztásáért sem kaptak semmiféle bírságot.

Az ugyancsak érdekes, hogy az adóhatóság egyáltalán ellenőrizte-e a céget az után, hogy mi lebuktattuk. Tavaly év eleji cikkünkben Szatmáry azt állította, megfizették a bírságot, igaz, arra nem tért ki, mennyi volt annak összege.

A másik érdekesség, hogy nagyon visszaesett a cég bevallott forgalma. A megelőző évek 200 millió forint körüli árbevétele és a 2017-es 188 millió után tavaly csupán 137 millió forintot mutatott ki. A bevételeket pedig csaknem teljesen elvitték a kiadások, nagyon szerény, 1,4 millió forintos adózott profitot tüntetnek fel.

Különösen annak fényében furcsa a papíron tükröződő lejtmenet, hogy az óriási béremelkedés miatt a lakosság egyre többet vásárolt az országban, a kiskereskedelmi forgalom folyamatosan nőtt – úgy fest, mintha Szatmáryék zöldség-gyümölcs kereskedő üzlete pont ellentétes ívet írna le.

A harmadik, hogy annak ellenére is töretlenül bíznak a könyvelőjükben, a Horváth Könyvelő Kft.-ben, hogy a feketefoglalkoztatásért őt hibáztatták egy évvel ezelőtt.

A foglalkoztatottak létszámánál a korábbi bevallást ütő számokat látunk.

Most azt írják, hogy 2016-ban és 2017-ben is 4 személy dolgozott a vállalkozásban, pedig egy évvel ezelőtt még 8, illetve 7 főt tüntettek fel, sőt, Szatmáry a feketemunkással való megbukás után lapunknak azt írta, 14-en dolgoznak a cégnél. Azt is állítják, tavaly is négy főt foglalkoztattak. A személyi jellegű ráfordítások, tehát a bér, a járulékok, egyéb juttatások durván visszaestek, a megelőző évi 14,5 millió forintról 8,9 millió forintra. Ez azt jelenti, az alkalmazottak alig több mint a minimálbérért dolgoztak papíron.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik