Gazdaság

Itt a Spar nagy dobása: beszállt a netes versenybe

A G-Roby, a Tesco, a CBA Príma és az Auchan után hétfőn a Spar is elindította az online rendelést illetve házhoz szállítást. Így már 5 nagy élelmiszerlánctól rendelhetünk a neten, számolt be a Népszava. Mint írtuk, az új szolgáltatását február óta egy szűkebb vásárlói rétegen tesztelték, mielőtt élesben is elindították volna a webshopot. A házhozszállítás most Budapest teljes területén és 49 főváros-közeli településen érhető el.

A kérdés az, hogy az új szereplő piacra lépése most tovább osztja-e a „vásárlói tortát”, vagy inkább növeli annak méretét. Az online élelmiszervásárlás ugyanis még mindig nem túl elterjedt hazánkban. Madar Norbert, a GKI Digital vezető tanácsadója a lapnak azt mondta, szerinte az utóbbi forgatókönyv a valószínűbb. A kínálat bővülése pedig további vásárlókat vonz majd be az élelmiszer-webáruházakba.

Nehéz a falvakba elvinni az online élelmiszerboltot

Jelenleg csupán a Tesco szállít házhoz néhány nagyobb vidéki városban is, a többiek Budapesten és az agglomerációban vállalják ezt. A GKI adatai szerint a Tesco szolgáltatása 103, az Auchané 69, az Prímáé 50, a G-Robyé pedig 35 településen érhető el. Vagyis az eldugott zsákfalvakban élőknek az online élelmiszervásárlás továbbra sem jelent segítséget, és ez rövid időn belül várhatóan nem is változik.

Az élelmiszerek – más, a neten többnyire vásárolt cikkekkel ellentétben – ugyanis gyorsan romlanak, ezért is szállítanak saját autóval és személyzettel, a legközelebb eső boltból a láncok. A házhozszállítást pedig különböző – nullától párezer forintig terjedő – díjszabással, 2-3 órás idősávokra kérhetik a vásárlók. E logisztikának azonban komoly költségvonzata van, ezért nehéz a teljes országban kiépíteni egy hálózatot – magyarázza a lapnak Madar Norbert.

Ennek nem mindenki fog örülni

A Pénzcentrum.hu tesztelte is az élesben elindult Spar-webáruházat. Megállapították, hogy a szállítási költség egyetlen általuk vizsgált esetben sem rúgott 899 forint fölé. Az oldalról azt írják, minimalista, könnyen áttekinthető és jól el lehet rajta igazodni. Mindemellett azonban tartogat jópofa extrákat is, mint például, hogy egyes receptek kiválasztását követően a rendszer egyből szortírozza az ételhez szükséges alapanyagokat.

Minden pozitívum ellenére egy negatívumot is említenek: semmilyen úton-módon nem lehet készpénzzel fizetni a megrendelt termékekért. Szerintük a híresen készpénz kedvelő magyaroknak ez minden bizonnyal nem fog tetszeni.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik