Gazdaság
Gyõr, 2019. január 24.
Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a gyõri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt.
MTI/Krizsán Csaba

Az Audi nettó 65 ezer forinttal rövidítené meg a dolgozóit

Korábban a témában:

Az Audi Hungaria Zrt. szolíd üzleti évet zárt tavaly, adták hírül március közepén. Ekkor közölték azt is, hogy mekkora prémiumot kaphatnak a dolgozók a 2018-as teljesítés alapján. Az Audi Hungária Független Szakszervezettel (AHFSZ) kötött megállapodás szerint a prémiumot évek óta tavasszal fizetik, mindig a januári alapbért alapul véve. Mint kiderült, a gyár idén önkényesen és egyoldalúan felrúgta ezt a megállapodást.

Az AHFSZ elnökhelyettese, Csalogány György a 24.hu-nak elmondta, véletlenül, szóbeszéd alapján jutott a szakszervezet tudomására, hogy a gyár idén spórolósan fizetné a prémiumot. Vagyis nem a megemelt januári, hanem az alacsonyabb decemberi bér alapján számolna. Rákérdeztek az Audi vezetésénél, és kiderült, hogy valóban erről van szó. És ez jelentős érvágás a dolgozóknak.

Az Audinál a sztrájk eredményeképpen januártól 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emelték a béreket. A tavalyi év után járó prémiumnál 0,9-es szorzót hirdetett ki a cég, azaz 10 százalék híján egyhavi átlagos alapbért+mozgóbért jelent a teljesítményt elismerő pluszpénz. Azonban ha nem az idei januári, hanem a tavaly decemberi alapbér alapján számol, azzalátlagosan nettó 65 ezer forinttal rövidítené meg a gyár a munkásait

A szakszervezet nem érti a gyár lépését, egy tippjük azonban van arra, vajon mi lehet a háttérben:

Talán a sztrájk, illetve a bérmegállapodás miatt szükséges a munkatársainktól elvenni a megérdemelt prémiumkifizetés jelentős részét és így megspórolni az extra kiadásokat?

A szakszervezet semmiképpen nem akarja ennyiben hagyni, hogy a gyár megkurtítja a dolgozók prémiumát. Mint oldalukon is írják, szerdán kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a vállalat vezetésével, illetve  egyeztetést Dr. Knáb Erzsébet személyügyekért felelős igazgatósági taggal.

A szakszervezet szerint a munkáltató érveik és bizonyítékaik ellenére is ragaszkodik az extra spóroláshoz, ezért nem maradt más lehetőségük, minthogy jogi útra tereljék a kérdést, és kollektív munkaügyi vitát kezdeményezzenek az Audi Hungaria Zrt.-vel.

Amennyiben a kollektív munkaügyi vita során sem sikerül a munkáltatót jobb belátásra téríteni, úgy bizalmi értekezletet hívnak össze, és megfontolják további lehetőségeiket. Akár az újabb munkabeszüntetés is szóba jöhet, hogy elérjék a korábbi rend visszaállítását.

A szakszervezet szerint egyértelmű a prémium kifizetésének szabályrendszere, amely tartalmazza azt is, hogy a januári alapbérrel kell számolni. Ez a szabályrendszer a munkáltató és a szakszervezet közötti kollektív erejű megállapodáson nyugszik. Így az is egyértelmű szerintük, hogy változtatni is csak a két fél együttes hozzájárulásával lehet. A szakszervezet pedig nem járult hozzá a prémiumkifizetés szabályának megváltoztatásához, szögezte le Csalogány György.

Komoly vállalatvezetés ilyen lépést nem engedhet meg magának. A szakszervezet sem engedheti meg, hogy mindenféle tárgyalás nélkül felrúgja a gyár a köztünk lévő megállapodást. Helyre kell állítanunk munkaügyi kapcsolatainkat, hogy újra egyenrangú félként kezeljenek minket.

Kiemelt kép: Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt. MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények