Nagyvilág

A győri Audit is érintheti a német gyár spórolása

Három műszakosról kétműszakos termelésre térnének át Ingolstadtban.

Három műszakosról kétműszakos termelésre állna át az Audi központi üzeme a németországi Ingolstadtban – szúrta ki a Portfolio.hu a Handelsblatt hírét. A gazdasági portál hozzáteszi: az Audi győri üzeme szinte szimbiózisban él az ingolstadti gyárral, így őket is érintheti a lépés.

Az átállás oka, hogy a kapacitáskihasználtság alacsony, két műszakban is elő tudnak állítani annyi autót, amennyire kereslet van. Mivel az esti műszakban átlagosan 30 százalékos pótlékot fizetnek az alkalmazottaknak, ennek eltörlésével éves szinten több tízmillió eurót spórolhatnak. Ugyanakkor a megmaradó két műszakban keményebb munka vár a dolgozókra.

Az Audi szakszervezetének vezetője, Peter Mosch a Handelsblattnak azt mondta, szóban már közölték velük a költségcsökkentési terveket, de írásban még nem kaptak információkat. Kijelentette azonban, hogy egyoldalú, csak a munkavállalókra vonatkozó spórolásba nem mennek bele, szeretnék, ha a menedzsmentet is karcsúsítanák. (Illusztráció: Europress – Andreas Gebert/dpa)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik