Gazdaság
Budapest, 2017. szeptember 8.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) kezet fog Luca Visentinivel, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) fõtitkárával megbeszélésükön az Országházban 2017. szeptember 8-án.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Levelet írt Orbán Viktornak az Európai Szakszervezeti Szövetség a rabszolgatörvény miatt

24.hu
24.hu

2019. 01. 09. 19:22

Korábban a témában:

Aggodalmát fejezi ki az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) a rabszolgatörvény miatt – írta Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levelében Luca Visentini, az ESZSZ főtitkára.

Visentini szerint a Munka Törvénykönyve változásai jelentősen rontják a munkavállalók helyzetét, sértik a pihenéshez, az egészséges élethez való jogot, és veszélyeztetik az Orbán-kormány által oly sokszor említett családi élet szentségét. Hozzátette:

Szeretném felhívni a figyelmét arra a régi gyakorlatra épülő tapasztalatra és széles körben elismert jogi elvre, hogy a munkáltatók és munkavállalók nincsenek egyenlő helyzetben, s arra, hogy a dolgozónak gyakorlatilag lehetetlen nemet mondania a főnökének. Mindezen túl a kifizetések három évig való potenciális elhalasztása a munkavállalók helyzetét még rosszabbá teszi.

A rabszolgatörvény az EU munkaidő-irányelvének megsértéséhez vezethet, jegyezte meg a főtitkár, és uniós szinten veszélyes precedenst teremt a munkakörülményeket illetően.

A miniszterelnök és Visentini közötti korábbi beszélgetésekre utalva a főtitkár azt írta:

az olcsó munkaerő és a szociális dömping nem a legjobb módja a beruházások megnyerésének, mivel középtávon agyelszívást generál és a minőségi munkaerő hiányához vezet, amit nem lehet a túlmunkával orvosolni. Minden sikeres gazdaság és munkaerőpiac azt igazolja, hogy a beruházások és a fenntartható növekedés lényegi tényezői a magasabb képzettség és a nagyobb bérek.

Luca Visentini hálás azért, a kormánnyal folytatott párbeszédért, amelyet a magyarországi szociális párbeszéd javítása és megerősítése érdekében alakítottak ki, de

ezt a törvényt azonban a szociális partnerekkel, a szociális párbeszéd intézményeiben történő konzultáció nélkül fogadták el. A néhány szakszervezeti konföderáció képviselőivel, az egyes parlamenti képviselők által informálisan folytatott konzultációk hasznosak lehetnek, de semmi esetre sem helyettesítik az intézményesített szociális párbeszédet, ami iránt Ön és a kormánya is elkötelezte magát.

A magyar szakszervezetek nyitottak a tárgyalásra és készek az érdemi párbeszédre, ahogy az ESZSZ is kész a tárgyalások segítésére. A szakszervezetek ugyanakkor továbbra is követelik a törvény visszavonását és a tárgyalások megkezdését a következő kérdésekben: a túlmunka szabályozása, a minimálbérek növelése és a cafeteria visszaállítása, a sztrájkjog szabályozása, a szociális párbeszéd intézmények megerősítése és rugalmas nyugdíjrendszer visszaállítása.

Kiemelt kép: Luca Visentini és Orbán Viktor 2017-ben, MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.