Gazdaság

Egymilliárdért lesz a Főtávnak telefonos ügyfélszolgálata

Az Immodus Szolgáltató Zrt. megtalálta az eszményi ügyfélszolgálatot biztosító céget első körben a Főtáv Zrt. és a Kiserőmű Kft. részére. De mi köze az Immodusnak a budapesti távhőszolgáltatást biztosító Főtávhoz és a másik céghez?

Az Immodus honlapján azt írja, az Osztrák-Magyar Immobilia Beruházási Kft. jogutódja, amelyet a Főtáv Zrt. leányvállalata, a DHK Zrt. (hátralékkezelő) vásárolt meg. A lépés egy folyamat része volt, a Főtáv 2016-ban profiltisztításba kezdett leányvállalatainál, hatékonyságnövelést célozva meg. Ennek részeként az Immodus új feladatokat kapott, többek között az általános telefonos ügyfélszolgálat ellátását bízták rá.

Visszatérve a közbeszerzésre, kicsit furcsa, hogy pénzbehajtási tevékenység címszó alatt fut, miközben telefonos ügyfélszolgálat biztosítása a tárgy. Amúgy 48 hónapig, azaz négy évig kell ellátni az ügyfélszolgálati teendőket. A diszpécserek elsődleges feladata a telefonos ügyfélszolgálatára beérkező műszaki jellegű megkeresések kezelése, a fogyasztók (vonatkozó jogszabályoknak és a belső szabályzatoknak) megfelelő tájékoztatása, megrendelések rögzítése, valamint a szolgáltatás minőségével kapcsolatos panaszok és hibabejelentések továbbítása az illetékes szervezetek felé, mindez 0-24-ben.

A kiírásra egyetlen ajánlat érkezett be, az Ex-Id Zrt.-től, és nettó 1,032 milliárd forintért el is nyerték a megbízást. A cég már máskor is befutó volt a Főtávnál, 2014-ben a követeléskezelést bízták rájuk három és fél évre, majd  2017-ben ismét, akkor nettó 1,6 milliárd forintért.

Érdekes, hogy kiszervezték a követeléskezelést, amikor az Immodus és a DHK is foglalkozik ezzel a tevékenységgel, és külsősre bízták  az ügyfélszolgálatot, amikor honlapja szerint ez az Immodus feladata lenne.

Az Immodust 2012-ben alapították, 51 fővel működik az Opten adatai szerint. Tavaly az előző évhez képest több mint két és félszeresére nőtt a nettó árbevételük, elérve a 861 millió forintot, adózott eredményük pedig 12 millió forintról 58 millió forintra emelkedett. Korábban Doszpot Péter exnyomozó, volt MSZP-s parlamenti képviselő vállalkozásaként tartották számon a nyertes Ex-Id Zrt.-t, de ő 2015-ben kiszállt a cégből. Jelenleg korábbi üzlettársa, Boros Sándor az egyetlen tulajdonos.

Kiemelt kép:Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik