Belföld

Tízezer lakást vonna be a távhőszolgáltatásba a Főtáv

Az Erzsébet hídon keresztül kötik be a rendszerbe a belvárost.

Néhány éven belül tízezer lakást vonna be távhőszolgáltatási rendszerébe a Főtáv – hangzott el a vállalat „Kéménymentes város” című konferenciáján, amiről a Napi.hu számolt be.

Mitnyan György, a Főtáv vezérigazgatója elmondta, a teljes belvárost – a V., VI., VII. és VIII. kerületet – bevonnák a távhőrendszerbe, a tízezer lakás bekapcsolása pedig 6400 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátást eredményez, amivel Mitnyan szerint „Budapest elfelejtheti a szmogriadót”. Ennek megvalósításához fontos szerinte, hogy a fővárosi önkormányzat is támogassa a terveket, például azzal, hogy kötelezővé teszi a távhőhöz való csatlakozást.

A vállalat jogi főosztályvezetője, Bondar Klára arról beszélt, hogy Łódźban városszerte, Rotterdamban pedig egyes városrészekben kötelező a távhő igénybevétele, Londonban pedig csak az jelenthet felmentést, ha a távhőnél környezetvédelmi szempontból hatékonyabb megoldást alkalmaznak.

Orbán Tibor műszaki vezérigazgató-helyettes a jelenlegi rendszer problémájaként említette, hogy a távhőszigetek egyelőre nincsenek összekötve, a távhőrendszer nem tudatos városfejlesztés során alakult ki, hanem ahol lakótelep épült, oda telepítettek távhőrendszert is. A jövőben összekötnék a rendszereket, és cél a belváros elérése is, ahol jelenleg egyáltalán nincs távhő. Ezért vezetékpárt vinnének Budáról Pestre az Erzsébet hídon át, hogy még idén megkezdődhessen a V. kerületi távhőszolgáltatás. Ez a projekt 4,9 milliárd forintjába kerül a Főtávnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik